Děti malovaly, jak se žilo před 100 lety

15. července 2005, ostatní, přečteno: 12061×

Komise Rada zdravého města, občanské sdružení Filadelfia, Nadace Mezinárodní potřeby a Ing. Zdeněk Šaman pořádali společně i v letošním roce celoměstskou výtvarnou soutěž „Blanenské oko“, která se v Blansku koná již od roku 2001. Žáci blanenských základních škol malují každý rok výkresy na vybrané téma a ty jsou pak zařazeny do tří věkových kategorií.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V měsíci červnu vybere odborná porota vítěze soutěže, jejichž práce jsou pak vystaveny v prostorách městského koupaliště, kde probíhá za účasti všech spolužáků, případně rodičů slavnostní vyhodnocení a předání cen. Zatímco v dřívějších letech se děti věnovaly tématu „Co se mi v Blansku líbí nebo nelíbí, co bych chtěl změnit“, letos bylo téma soutěže zaměřeno na 100 výročí města Blanska.

práce dětí byly vystaveny na koupališti

Bylo vyhlášeno téma pro děti trochu obtížnější: „Jak lidé před 100 lety trávili svůj volný čas, jak sportovali, jak se oblékali.“

vystavené práce

Děti se pod vedením svých učitelů poctivě zhostily svého úkolu. Před započetím práce se radily s rodiči, či prarodiči, aby zjistily co se tehdy vlastně nosilo, co lidé před 100 lety dělali, jak sportovali. To všechno se odráželo na odevzdaných výkresech a my jsme se radovali ze skutečnosti, že náš záměr (přivést k bližší komunikaci děti s prarodiči) se povedl.

Na výkresech se objevovaly celé rodiny při práci na zahradě i při odpočinku, posezení u ohně a pečení brambor, česání ovoce, u vody se pohybovali lidé v plavkách tehdejšího střihu i barev. Na stráních seděli pastýři, opodál pasoucí se se dobytek. Z výkresů zkrátka vyzařoval na tu dobu charakteristický klid a pokoj. Mladá generace našeho města se tak mohla při vyprávění svých babiček a dědečků dozvědět něco z dob minulých, mohla porovnávat dnešní uspěchaný svět s tehdejšími podmínkami. Babičky byly jistě potěšeny zájmem svých vnuků o jejich mládí a mohli si s nimi zavzpomínat. Děti se dozvěděly spoustu nových věcí a mohly poznat i jinou činnost kromě brouzdání na Internetu a možná si mnohé věci uvědomit.

pro cenu si výherci museli doplavat

V sobotu 25. června 2005 (původně plánovaný termín 18. 6. 2005 musel být kvůli vrtochům letošního červnového počasí přesunut) se v prostorách městského koupaliště uskutečnilo slavnostní předání cen vítězům soutěže. Návštěvníci koupaliště prohlédli vystavené výkresy, z nichž ty nejlepší budou umístěny v prostoru u stánku s občerstvením manželů Šamanových, celé léto. Pro vítěze byly připraveny medaile, diplomy a hodnotné ceny v podobě výtvarných potřeb.

Náš snímek zachycuje Lenku Martinkovou, žákyni 5.C ze ZŠ Salmova, která získala 2. místo v kategorii do 10 let. Pro svou cenu si za potlesku a povzbuzování svých vrstevníků doplavala.

Ostatním dětem pak členové sdružení rozdávali zlaté čokoládové penízky a limonády.

Těm vítězům, jež se z nějakých důvodů nemohli na koupaliště dostavit, byla cena předána v pondělí 27. června 2005 za potlesku spolužáků a učitelů přímo v jejich třídě.


V kategorii žáků do 10 let se umístili
1. Petra Kalová, 1.C ZŠ Samova
2. Lenka Martinková, 5.C ZŠ Salmova
3. Kateřina Zouharová, 1.C ZŠ Salmova

V kategorii žáků 10 — 13 let
1. Kateřina Straková, 7.C ZŠ Erbenova
2. Leona Chlupová, 7.C ZŠ Erbenova
2. Vít Šaroun, 7.C ZŠ Erbenova
3. Nikola Volfova, 7.C ZŠ Erbenova

V kategorii žáků 13 — 16 let
1. Jitka Kozmanová, 8.A ZŠ Erbenova
2. Marie Bártová, 8.A ZŠ Erbenova
3. Žaneta Martinková, 7.A ZŠ Erbenova
4. Martina Bartoňová, 7.A ZŠ Erbenova

Cenu poroty získal Jakub Komosný 2.B ZŠ Samova

Přejeme všem dětem krásné, slunečné prázdniny a do příštího roku hodně sil a tvůrčího elánu.

Marie Horáčková