Nový rekord: kulečník na chůdách po dobu 24 hodin

30. srpna 2005, ostatní, přečteno: 6239×

Pokus o rekord se vydařil. 24 hodin vydrželi hrát kulečník na 90cm chůdách dva nadšenci z Blanska a jejich výkon bude zanesen do České knihy rekordů.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V pátek vpodvečer nastoupili Josef Rek a Radek Pernica k jednodennímu kulečníkovému maratonu. Oba již zvládli hrát kulečník bez přestávky 72 hodin, takže tentokrát to muselo být trochu jiné. Hrálo se na teleskopických chůdách jejich vlastní výroby. Chůdy byly nastaveny na nejvyšší možnou výšku 90 cm, do stejné výšky byl vyzvednut i kulečníkový stůl.

oba aktéři pár minut před koncem

Pro to, aby byl jejich rekord uznán, museli splnit několik základních pravidel. „Všechny nahlášené míry musely souhlasit, např. chůdy musely být opravdu 90 cm vysoké, podmínkou bylot také 24 hodin dodržovat režim, což znamená, že na jednu hodinu je max. 5 minut přestávka,“ provedl výčet Martin Jonáš z agentury Dobrý den, která na celou akci dohlížela.

Ustavující rekord bude zaevidován do České databanky rekordů a kuriozit, kterou vede a organizuje agentura Dobrý den a bude aspirovat na zápis do dalšího vydání České knihy rekordů. A kdyby kluci chtěli zápis do Guninessovy knihy rekordů? „To je mnohem složitější. To by znamenalo mnohem více ověřování a dalších splněných podmínek,“ říká Jonáš.

Na to, že se v Blansku konala akce tolik prezentovaná ve všech možných médiích, chyběli diváci. Podívat se přišli především kamarádi a známí, a to hlavně v pátek večer. Během soboty už bylo v sále téměř prázdno. Kdo by čekal, že na finále v 18 hodin bude plno, byl by zklamán. Přišlo asi dvacet diváků, opět hlavně kamarádi a novináři.

pracovníci agentury pečlivě počítali vybrané vstupné předali hráči hokejistům
Pracovníci agentury Dobrý den pečlivě zaznamenávali všechny časy a přepisovali hodnoty z krokoměrů. Výtěžek z dobrovolného vstupného předali rekordmani mladým hokejistům. Foto: S. Mrázek

Pepo, jak hodnotíš návštěvnost?

Josef Rek: „To je prostě Blansko. Kdybychom to hráli v Rudici, Kotvrdovicích nebo Olomučanech, tak tam přijde určitě víc lidí než tady v Blansku. Zde jich bylo tak kolem šedesáti a vemte si, že to je dvacetitisícové město.“

Co bylo pro tebe nejhorší?

Josef Rek: „Když jsem začali hrát, tak asi po třech nebo čtyřech hodinách, jak jsme byli o ten skoro metr výš, tak na vrchu bylo strašný teplo. To bylo dost nepříjemný.“

Měli jste nějaký systém?

Josef Rek: „Ze startu jsme to natáhli, abychom si pak mohli vybrat delší přestávku. Většinou jsem si přestávky střádali, takže když pak byla potřeba půlhodina na oběd, tak jsme ji celou využili.“

Přišlo na tebe spaní, kolik jsi vypil káv?

Josef Rek: „Vůbec ne. Já kafe ani nějak moc nepiju. Za celý den jsem měl snad dvě.“

Radku, ty jsi do celého podniku nastupoval se zdravotními problémy, jakými?

Radek Pernica: „No, mám naštíplý dvě žebra a zánět šlach v ruce.“

To bylo odvážný. Neměl jsi v průběhu problémy?

Radek Pernica: „Hlavně se zádama. Protože už měsíc a půl spím na zádech, tak mám stále bolesti.“

Už jste hráli kulečník 72 hodin v kuse, ale na svých nohách. Dá se to porovnat s hrou na chůdách?

Radek Pernica: „Těžko říct. Já to nemůžu posoudit dost objektivně kvůli těm zdravotním problémům.“

radost ve tvářích rekordmanů, zleva:Radek Pernica a Josef Rek
Radost ve tvářích rekordmanů. Zleva: Radek Pernica a Josef Rek.

Statistika:

Během 24 hodin zahráli oba 139 her, z toho Radek Pernica 87, Josef Rek 52. Bylo zahráno celkem 3480 úderů (1853 vs 1697). Nejkratší hra trvala 2:20 min., nejdelší 12:40 min. Josef Rek udělal za celou dobu 27572 a Radek Pernica 17300 kroků. Chůdy sundali z nohou celkem 7×.