XCR-STAV CUP 2005 prověřil outdooráky

29. listopadu 2005, sport, přečteno: 4151×

Délka trasy je přibližně 5 km, ale můžete běžet i 20 km, když to na azimutu spletete. Takhle zvesela začínal první ročník nového závodu XCR-STAV CUP 2005 spojeného s festivalem Rajbas-Outdoor-Kotlík. Na trasu do lesa nad přehradou Palava vyráželi závodníci po dvojicích. Rozděleni do kategorií na muže a ženy.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

předstartovní příprava
předstartovní příprava

Náročnost tohoto závodu nespočívala v jeho délce, ale hlavně v překážkách a úkolech, které pořadatelé vymysleli. Nejčastěji byla použita lana. Projít po nich opičí dráhu mezi stromy, což byl první z úkolů, se každému nepovedlo. A za neúspěšné pokusy se přičítaly trestné sekundy. O něco snazší bylo přejít po napnutých lanech přes potok nebo slanit přes hlubokou rokli.

opičí dráha
Aby závodníci zvládli opičí dráhu, museli kombinovat několik stylů.

Azimutový úsek navedl všechny do okolních kopců. Podle buzoly a vzdálenosti museli najít všechna kontrolní stanoviště a ve správném pořadí je projít. Opsat značku v jeskyni, projít soutěskou nebo slanit se skály už byla hračka.

slaňování přes rokli
Pohodová slaňovačka, ale jen do poloviny. Pak už záleželo na obratnosti a síle.

Největší obavu měli všichni z úkolů na konci celého závodu. Jedním z nich bylo „překvapení“ — nejednalo se o nic jiného než o kontrolu povinné výbavy a za chybějící části se opět přičítaly trestné sekundy, a druhým stavba stanu „áčka“ na čas.

jeskyně
Cesta do „jeskyně“ vedla přes potok po kluzkých kamenech. Všechna fota: Stanislav Mrázek

Pořadatelé mají nyní rok na to vymyslet nové, ještě náročnější překážky. V nádherném členitém terénu Palavského potoka to nebudou mít zase tak těžké.