Aktuality v projektu Pracovní rehabilitace v Blansku

20. prosince 2005, ostatní, přečteno: 4247×

Projekt Pracovní rehabilitace je v provozu od začátku srpna 2005. Před vánočními svátky bude ukončen první tříměsíční běh programu, do něhož se přihlásilo 5 uživatelů.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Termín následujícího běhu programu je leden až březen. Pro účast na programu jsme oslovili občany dlouhodobě nezaměstnané, stejně jako pro první běh, prostřednictvím Odboru sociálních věcí. Svůj zájem pak projevili účastí na motivačním setkání, které proběhlo 25.11. ve středisku projektu. V současnosti vybíráme dalších 5 účastníků z těch, které program zaujal.

Stejně jako v prvním běhu jsou pro uživatele připraveny různé činnosti, které jim umožňují být užiteční a strávit čas nezaměstnanosti aktivním způsobem. Vzhledem k ročnímu období se jedná o zednické a údržbářské práce na střediscích Oblastní charity, určené spíše mužům, v nastávajících zimních měsících také pomoc s odklízením sněhu, nebo o tvůrčí aktivity v dílně (výroba drobných dárkových předmětů), žehlení na penzionu, úklidové práce na Okně dokořán, sběr a výdej šatstva v charitním šatníku.

Dílna je součástí střediska Pracovní rehabilitace na ulici Sadové 2 a výrobky zde vytvořené pomocí asistentky a uživatelky z prvního běhu jsou nabízeny nejen na Adventních prodejích v Blansku, ale budou si je moci zakoupit také návštěvníci Vánočních trhů na BVV.

Přijít mezi lidi a pohovořit o svých obtížích a možnostech se ukazuje jako jedna ze základních potřeb člověka, který je delší dobu bez práce. I přes nejpodstatnější podporu svých blízkých potřebuje tento člověk kontakt s širším okolím. Prostě někam zajít a pohovořit si s někým, kdo mi v této situaci může rozumět. A třeba i u kafe nebo u čaje. Proto chceme, aby atmosféra v našem středisku umožňovala uživatelům uvědomit si, že jejich situace není bezvýchodná a aby je vybízela k aktivnímu přístupu k životu.

Jde nám stále o to, abychom zpestřili život nezaměstnanému člověku alespoň zčásti tím, co zaměstnanému umožňuje jeho práce a pracovní kolektiv. Pro zaměstnané se to může stát „běžnou“ každodenní záležitostí, kterou ani nevnímá, dlouhodobě nezaměstnanému toto vše může velmi chybět.

Navázali jsme také spolupráci s Úřadem práce v Blansku a vyhledáváme vhodné zaměstnavatele. To má pomoci uživatelům ke zvětšení možnosti najít zaměstnání. Dopomoci k tomu má i výuka základní obsluhy PC, kdy se účastníci programů učí psát životopis a na internetu vyhledávat informace týkající se volných pracovních míst.

Pro větší informovanost občanů o projektu byly rozmístěny informační letáky na různá místa — Informační kancelář Blanka, Úřad práce v Blansku, Městský úřad v Blansku, supermarkety v Blansku, také na obecní úřady okolních obcí.

Do konce roku necháváme na stránkách města Blanska krátkou anketu, o jejíž vyplnění vás žádáme. Jedná se o vstupní průzkum veřejného mínění.

Přejeme Vám všem pokojné a radostné Vánoce, úspěšný a veselý rok 2006.

za realizátora OCH Blansko — tým Pracovní rehabilitace
za partnera Město Blansko — odbor sociálních věcí