UlitaFest poprvé

3. ledna 2006, kultura, přečteno: 4477×

Koncem loňského roku se v Katolickém domě uskutečnil první ročník festivalu amatérských kapel různého hudebního zaměření z Blanenska pod názvem UlitaFest. Zúčastnilo se ho 5 skupin z Blanska a okolních obcí.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

UlitaFest vznikl takřka ze dne na den přeměnou vánočního koncertu, který se každoročně v Ulitě konal. „Říkali jsme si, že bychom vánoční koncert mohli nějak obohatit, zvětšit to. Peníze na to byly, tak jsme si řekli, proč ne,“ objasňuje vznik festivalu Luboš Strážnický, duše celé akce, nový předseda Sdružení Ulita, ale také kytarista ze začínající blanenské skupiny Fišmol, která festival zahájila.

skupina Fišmol
UlitaFest zahájila skupina Fišmol ...

Co se týká žánru, není festival nějak vyhraněný. Převažuje folkový, ale najde se tu i jazzový, bigbeatový i trochu punkový styl. Na pódiu se vystřídalo pět kapel. Kromě již zmíněných Fišmol vystoupila blanenská legenda Šnek a spol., opravdu dobrý Baklažán z Jevíčka, z Blanska ještě B-Nicol a boskovický Apendix. „Hned tři z těchto kapel jsou spojeny s Ulitou,“ doplňuje výčet předseda sdružení, „Fišmol a Šnek a spol. z Ulity vzešly, v B-Nicol hraje člověk, který v Ulitě začínal veřejně vystupovat.“

skupina Šnek a spol.
... a pokračovala nejen v Blansku dobře známá skupina Šnek a spol. Fota: S. Mrázek

Zábava nevázla. Odhadem stovka návštěvníků se bavila až do půlnoci. Starali se o ně mladí členové Ulity v rámci Makovic, což není nic jiného než název pro různorodou činnost v rámci klubu. Zatímco jindy se jedná třeba o výtvarnou nebo dramatickou činnost, tentokrát si mohli připsat půlvíkend za dobře odvedenou pořadatelskou službu.