Neurologické oddělení obslouží i Boskovicko

1. února 2006, ostatní, přečteno: 5374×

V závěru minulého roku jsme si ve Zpravodaji Plus s paní primářkou neurologického oddělení Nemocnice Blansko MUDr. Kateřinou Ningerovou povídali o záludnosti infarktu mozku, probrali jeho příznaky i se seznámili s nutností urychleného dopravení pacienta do rukou kvalifikovaných lékařů. Dnes se zaměříme na celkovou práci tohoto oddělení.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Neurologické oddělení v lůžkové i ambulantní části poskytuje neurologickou péči v celé šíři diagnostiky i léčby,“ svěřuje se paní primářka. Od 1. ledna letošního roku je neurologické oddělení Nemocnice Blansko jediným pracovištěm na Blanensku a Boskovicku, které má smlouvu se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou na poskytování této péče. „Můžeme poskytovat svoje služby obyvatelům obou regionů. Jsme pro to jak personálně, tak stavebně a technicky vybaveni,“ dodává MUDr. Ningerová.

Mezi nejzávažnější postižení pacientů, s nimiž se na neurologickém oddělení setkávají, patří cévní mozkové příhody, epilepsie a nádory nervové soustavy, dále pak demyelinizační onemocnění, tedy hlavně roztroušená skleróza, která se objevuje už i u mladších generací, případně degenerativní onemocnění, k němuž se řadí např. Parkinsonova nemoc nebo demence. Léčebné zákroky vyžadují také zánětlivá onemocnění nervové soustavy, spojovaná s vyšetřením mozkomíšního moku.

K nejčastějším postižením však patří bolestivé pohybové syndromy páteře, poruchy nervových kořenů, svazků a nervů. Nutno říci, že pro svoji práci, jak zdůraznila paní primářka, mají v blanenské nemocnici veškeré předpoklady. Jedna z ambulancí pracuje na poliklinice, druhá – specializovaná – v nemocnici. K dispozici jsou potřebné laboratoře, elektroencefalografi e (EEG) k vyšetření funkce mozku, elektromyografi e (EMG) k vyšetření svalů a nervů a další speciální technika, např. k vyšetření evokovaných potenciálů.

„Máme také akreditované pracoviště k aplikaci botulotoxinu,“ s pýchou, ale i odpovědností říká primářka neurologického oddělení. Jde o pracoviště, na němž se pracuje s jedem, který je aplikován pacientům se svalovou křečí (jen malé odbočení: také v kosmetice je tento preparát využíván). „Svalové křeče se dostavují po mozkových příhodách, kdy dochází ke stažení svalů a výrazně je omezena hybnost končetin. Opakovanou aplikací botulotoxinu se svalové křeče uvolňují, pacient může lépe rehabilitovat, cvičit, stává se soběstačnějším. Důležité také je, že ustupuje bolestivá křeč svalů,“ konstatuje MUDr. Ningerová.

Dobré výsledky neurologického oddělení jsou jistě podmíněny nejen ochotným personálem a vybavením, ale také spoluprací s navazujícími odděleními. „Důležité bylo, že byl pro Nemocnici Blansko vypracován cerebrovaskulární program,“ říká paní primářka. Jemu se podřídilo mnohé. Pořízena byla iktová jednotka, rozšířily se provozy diagnostiky (CT přístroj a nákup nové gamakamery) a následné léčby – vybudování nového rehabilitačního oddělení s excelentním ambulantním provozem rehabilitace.

Snad mohu jako naprostý laik dodat, že jsem vycítil i velkou radost ze spolupráce se Zdravotnickou záchrannou službou (a to jak dříve za vedení MUDr. I. Rybářové, tak nyní za řízení MUDr. Hlavinky), pod níž se skrývá Rychlá lékařská služba, resp. Rychlá zdravotnické služba (rozdíl je v tom, že s ní nejede lékař, ale školený záchranář), jejíž rychlá a operativní rozhodnutí jsou rozhodující pro další osud pacienta. Lékař internista i neurolog dostávají avízo od ZZS o tom, že bude třeba akutní pomoc, a očekávají pacienta v centrálním příjmu nemocnice.

„Nedochází k žádnému prodlení,“ ujišťuje MUDr. Kateřina Ningerová, které jsem poděkoval za věnovaný čas a informace.