Třídění odpadu šetří životní prostředí i peníze

13. března 2006, ostatní, přečteno: 5276×

Třídění odpadu ušetří Městu a tím i občanům peníze, které mohou být pak použity jinde. Umístění tuny odpadu na skládku či ve spalovně přijde na mnohem více, navíc za vytříděný odpad dostává Město odměnu od společnosti EKO-KOM. Každoročně se na území města vybere kolem 240 tun tříděného odpadu. Započteme-li k tomu i sběrny, je to cca 2.000 tun.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Za loňský rok Město obdrželo 600.000 Kč. Peníze musí být investovány zpět do systému separovaného sběru, mj. do výměny poškozených kontejnerů a do rozšíření sběrných míst. Ve městě Blansku a v městských částech je těchto míst 65. Barevné kontejnery najdete téměř bez výjimky po třech – na papír, sklo a plasty. Nejvíce jich je na sídlištích. „Důvod, proč nádoby na tříděný odpad chybí v těch částech města, kde převládají rodinné domy, je ten, že je není kam dát. Před domem je samozřejmě nikdo nechce a umístění blíže silnici není možné všude a musí odpovídat předpisům,“ vysvětluje Ing. Radomír Plšek z odboru komunální údržby.

Vymyslet umístění pro tyto nádoby je někdy věda. Do kontejneru na plasty u zimního stadionu házeli lidé úplně všechno. Teprve po jeho odsunutí k lázním začal plnit svou úlohu a teď už se osvědčuje. Když už se podaří vhodné místo najít, není ještě vyhráno. Lidé si vymýšlí různé důvody proč zrovna zde být nádoby nemohou, že tříděný odpad smrdí, nemají kde parkovat apod. Musí to následně řešit městská policie, místostarosta i finanční komise. Jsou ale i místa, kde si kontejnery přímo vyžádali, jako třeba v Zahradním městě. Pro letošek je v plánu 4 – 5 nových stanovišť, např. u nových bytovek na Písečné a u bytových domů na ul. Seifertově.

Třiďte odpad – EKOKOM – informace pro veřejnost

V některých místech se objeví nové nádoby na bílé sklo. „Hlavně tam, kde se nám přeplňuje sklo, budeme dávat nové zvonové kontejnery, které budou jen pro bílé sklo. Po něm je větší poptávka a skláři platí více než za barevné. I Město za bílé sklo dostane více peněz,“ tvrdí Ing. Plšek.

Množství sesbíraného separovaného odpadu stále narůstá. Loni byl nárůst téměř o 20 %. Do Blanska se tak vrátí zase o něco více peněz.