Projekt Pracovní rehabilitace byl v druhém běhu úspěšnější

21. dubna 2006, ostatní, přečteno: 3679×

V měsících lednu až březnu 2006 proběhl druhý tříměsíční cyklus programu, jehož se zúčastnily čtyři uživatelky. Celý program absolvovaly všechny, což je rozdíl oproti prvnímu běhu, kdy až do konce vytrvala pouze jedna. Tři z nich se po ukončení programu zapojily do rekvalifikačního kurzu, který byl vyjednán pracovníky projektu se zaměstnavatelem v blanenském okrese. Po absolvování kurzu mohou u tohoto zaměstnavatele získat trvalé zaměstnání.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Jedna uživatelka pokračuje v intenzivnějším hledání práce než před nástupu do programu a je si, podle jejích vlastních slov, více vědoma svých osobních možností a nutností pro získání zaměstnání. Výsledky tohoto cyklu jsou pro všechny zúčastněné potěšující a inspirující k další činnosti. Může se totiž zdát, že se jedná o nepatrné výsledky, co se týče kvantity. Ale individuální práce umožňuje získávat výsledky v kvalitativní rovině každého jednotlivého uživatele nebo uživatelky.

Do nového běhu, který byl zahájen 3. 4. 2006, nastoupili čtyři uživatelé (3 ženy a 1 muž). Z prvních zkušeností při sestavování individuálních plánů vyplývá užitečnost programu zejména v možnosti setkání se s lidmi, kterým je možno svěřit obtíže náročné situace a ujasnit si své individuální možnosti a omezení na trhu práce. Být více mezi lidmi ocení ti, kteří zůstávají dlouhou dobu (někdy až 17 let!) mimo společenský život, kterým žijí zaměstnaní lidé. Potvrzuje se, že ženy prožívají nezaměstnanost jinak než muži a také se jiným způsobem staví k jejímu řešení. Jsou např. více ochotny využít méně finančně výhodných či nijak neplacených možností jen proto, aby byly mezi lidmi a cítili se být užitečné.

Důležitá je při dlouhodobé nezaměstnanosti možnost „vypovídat se“ o svojí situaci, ať už je jakákoli, a tím začít společně s dalšími lidmi lépe řešit svoji situaci. Proto se snažíme o stálé prostředí důvěry, naděje a povzbuzujících vztahů při řešení různých problémů při zvládání situace nezaměstnanosti, a to i přes mnohé překážky, které ji doprovázejí. V této situaci je pro každého člověka, ať už různých pomocí (státních či nestátních) využívá či zneužívá, důležité konfrontovat své způsoby řešení s druhými lidmi a vzájemně se motivovat k odpovědnějšímu řešení a popřípadě k posílení sebedůvěry nebo slušnosti při jednání u zaměstnavatelů či na úřadech.

Opět jsou připraveny rozmanité činnosti, které umožňují být užitečnými a strávit jinak nevyužitý čas nezaměstnanosti aktivním způsobem. Jedná se o činnosti odpovídající svým charakterem více mužům nebo ženám, jsou respektovány také zdravotní omezení. Činnosti pomáhají ve schopnosti naučit se něco nového, být flexibilní. Pravidelnost docházení do programu napomáhá obnovit pracovní návyky jako jsou odpovědnost vůči zaměstnavateli, dochvilnost a schopnost vykonávat po určitý časový úsek pracovní aktivitu.

Pokračujeme ve spolupráci s Úřadem práce v Blansku. Uživatelům pomáháme vyhledávat vhodné zaměstnavatele, s ohledem na jejich osobní zájem. Probíhá také výuka základní obsluhy PC, což je jedna ze základních dovedností potřebných pro dnešní trh práce.

Pro větší informovanost občanů o projektu a potencionálních zájemců o účast v programu, jsou rozmísťovány informační letáky, také zveřejňujeme informace v tisku a na stránkách Města Blansko.

Výsledky „vstupní ankety“ průzkumu veřejného mínění byly zveřejněny na internetových stránkách partnera projektu Města Blansko a také na stránkách Oblastní charity Blansko. Na měsíce květen a červen plánujeme umístění „výstupní ankety“ opět na tyto stránky.

Václav Hejč