Občany na setkání nejvíce zajímaly investice a opravy komunikací

12. dubna 2006, ostatní, přečteno: 4223×

I když návštěvnost byla vyšší než loni a více bylo i dotazů, nelze při účasti cca 70 obyvatel z okresního města o více jak 20.000 obyvatelích hovořit o zájmu občanů.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Na začátku setkání seznámila starostka města Blanska PhDr. Jaroslava Králová přítomné s tím, co se v rámci jednotlivých odborů Města Blansko podařilo zrealizovat. Poté odpověděla společně s místostarosty Ing. Králem a Mgr. Polákem na bezmála 40 dotazů.

Nejvíce otázek bylo tradičně z oblasti, která je nejvíce na očích, a to investic. Na tyto dotazy odpovídal hlavně místostarosta Ing. Jindřich Král. Níže následují některé vybrané dotazy a odpovědi.

Uvažuje Město převzít všechna sportoviště pod sebe?

Polák: Je to otázka důkladné analýzy, ze které by mohlo vedení Města vycházet při posuzování této záležitosti. Nyní se nedá říct, jak efektivní by převzetí bylo. Letos byly v rozpočtu navýšeny prostředky tělovýchovným jednotám ASK a ČKD, protože ty mají pod sebou nejvíce budov a sportovišť.

Budou v létě v provozu kryté lázně i aquapark současně za jedno vstupné?

Polák: Takto to navrhovala firma Služby Blansko, s.r.o. Aquapark bude s lázněmi propojený. Koupání venku bude zaměřené více na zábavu, ti co mají raději kondiční plavání, budou moci zajít do krytých lázní.

Z jakého důvodu nebylo v nových bytovkách na Písečné vybudováno společné plynové topení nebo vlastní kotelna?

Polák: Napojení domů bylo v souladu s ústřední energetickou koncepcí schválenou v roce 2002. Realizace vlastního topení by neúměrně zvýšila náklady na výstavbu těchto bytových jednotek.

Bude se asfaltovat nebo dávat dlažba na chodníky v parku na nám. Svobody?

Král: Nepředpokládám. Zůstane mlatový povrch tak, jak byl navržen projektantem. Je to určité zpestření, něco jiného než asfalt nebo zámková dlažba. Vím, že je to v těchto podmínkách trochu nepohodlné, ale totéž se dá tvrdit o asfaltu, který, když není dostatečně odvodněný, není úplně stoprocentní.

Kdo je odpovědný za dopravní značení ve městě? Je poničené vandaly.

Král: Na místních komunikacích je to Město Blansko. Na komunikacích II. třídy (Svitavská – Poříčí, silnice na Ráječko, ul. 9. května, ul. Pražská) je odpovědná Správa a údržba silnic JmK, a to nejen za značení, ale i zimní údržbu a čištění komunikací. V rozpočtu Města je v letošním roce 270.000 Kč na svislé dopravní značení a 300.000 na vodorovné.

Kdy se budou stavět rodinné domy v lokalitě Luhy?

Král: Nechali jsme zpracovat dokumentaci na umístění inženýrských sítí. Územní rozhodnutí na tyto sítě nemůže být vydáno, protože nemáme souhlasy uživatelů pozemků s vynětím ze zemědělského půdního fondu. Navíc je tady mnoho vlastníků pozemků a nepodařilo se dát dohromady žádné celistvé území, na kterém by se mohlo začít s výstavbou. Město asi bude muset vykoupit část těchto pozemků na vlastní náklady a následně je v celku prodat za účelem výstavby.

Bude zastavěna spodní část Wanklova náměstí?

Král: V tuto chvíli nemá Město žádného investora či potenciálního zájemce, který by na své náklady zajistil vybudování polyfunkčního objektu. A nemyslím si, že se v průběhu tohoto roku něco změní.

Už je rozhodnuto o stavbě okružní křižovatky na ulici Mlýnská – Poříčí? Nezhorší se ovzduší?

Král: Rozhodnuto není. V průběhu letošního roku se bude zpracovávat dokumentace pro územní rozhodnutí a stavební povolení. Obyvatelé z Vodní 10, 12 mohou být účastníky řízení.

Proč není zprůjezdněna ulice Čapkova jako spojnice mezi Písečnou a starými bytovkami?

Král: Tímto se zabýváme už nejméně pět let. Jsou tady hlasy pro zachování stávajícího stavu i pro změnu. Ale pokud bychom tam pustili dopravu, komunikaci musíme rozšířit a udělat chodník pro pěší široký nejméně 1,5 metru. Kdyby měla být komunikace obousměrná, bylo by podle předpisů zapotřebí nejméně 11 metrů šířky a tolik místa tam není. Už bychom zasahovali do předzahrádek u domů.

Proč nejsou v Blansku schránky důvěry?

Králová: Schránky důvěry máme v městských částech. Vybírány jsou jednou za tři týdny nebo za měsíc městskou policií. Jedna schránka je i na chodbě před podatelnou městského úřadu na nám. Svobody.

Kdy městská policie začne pokutovat občany za neuklizené výkaly psů a kdy Město zajistí jejich úklid po zimě?

Králová: Faktem je, že po zimě se exkrementů opět objevilo značné množství. S úklidem se čekalo jen na to, až přestane mrznout.

Představené investiční plány

koupaliště – provozní budova
koupaliště – provozní budova
Městský klub – fasáda
Městský klub – nová fasáda při stažených slunečních clonách
Písečná – 1. etapa regenerace
Písečná – 1. etapa regenerace