Za skácené stromy jsou vysazovány náhrady

5. dubna 2006, ostatní, přečteno: 4064×

V březnu, v období vegetačního klidu, jsou v Blansku káceny dřeviny. Jednak na Písečné, kde proběhne regenerace sídliště, na ul. K. J. Mašky a kolem hřiště u ZŠ T.G.M, které bude letos zrekonstruováno.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Kácení povoluje odbor životního prostředí. „Za každý skácený strom se nařizuje náhradní výsadba. Většinou je to za jeden strom dva stromy, u keřů se pak nařizuje větší plocha,“ vysvětluje vedoucí odboru Ing. Pavel Konečný. Náhrada musí být vždy adekvátní a navíc je určena doba, po kterou se musí dotyčný o strom starat (2–3 roky), aby se uchytil a dobře rostl.

Náhradní výsadba nemusí být vždy provedena jen v místě kácení. Může to být na jiných pozemcích určených odborem životního prostředí. „Teď kácela stromy Metra a náhradní výsadba bude na hřbitově,“ udává příklad Ing. Konečný.

Před časem v blanenském tisku i zde na diskuzním fóru proběhla zpráva o nešetrném pokácení lípy na parcele číslo 812/2 v k. ú. Blansko v místě pod Sanatorkou. Na tuto skutečnost poukázala jedna občanka Blanska a požádala Českou inspekci životního prostředí, oblastní inspektorát Brno o prošetření celé záležitosti.

Pracovníci ČIŽP OI Brno se pokácením předmětné lípy zabývali v úterý 28. 3. 2006 a po šetření na místě samém a přezkoumání spisu neshledali porušení zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v jeho platném znění. Jednání se zúčastnila i stěžovatelka, která neměla k prošetření věci žádných připomínek.