Žáci 5. tříd ze ZŠ Dvorské v Maďarsku

6. dubna 2006, ostatní, přečteno: 4258×

V rámci projektu Comenius – spolupráce evropských škol, se uskutečnila plánovaná schůzka partnerských škol v Maďarsku v třináctitisícovém městě Kisújszállás, které leží v župě Szolnok. Partnerská schůzka proběhla ve dnech 13. 3. 2006 – 17. 3. 2006.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Pro čtyři žáky z pátých tříd a tři učitelky z prvního stupně byl připraven zajímavý program. Hlavním tématem tohoto setkání bylo poznávání kultury jiných národů.

Po příjezdu do Kisújszállase se nás hned ujali naši hostitelé a naučili nás několik lidových maďarských tanců. Naše děti se seznámily nejen s maďarskými kamarády, ale i s rumunskými a srbskými žáky. V tomto období je totiž v Maďarsku státní svátek a Národní den, který se dotýká tradic Maďarska a revolučních let 1848 a 1849. Do země přijíždí Rumuni a Srbové, kteří mají v Maďarsku své příbuzné.

práce na hrnčířském kruhu

Další dny byly věnovány rukodělným činnostem – výroba ozdob ze slámy, vytváření zvířátek z keramické hlíny, práce na hrnčířském kruhu. Samozřejmě nechybělo setkání s dětmi z partnerské školy v Anglii. Naši žáci řešili společně s maďarskými a anglickými dětmi zábavné úkoly. Zdokonalili se tak v angličtině a snažili se spolupracovat se svými kamarády. Navázali přátelství a naučili maďarské a anglické děti několik českých slov. Dětem se velmi líbil výlet do termálních lázní. Koupání pod širým nebem v horké vodě bylo obrovským zážitkem.

Samozřejmě jsme se účastnili i oslav státního svátku s průvodem a s kladením věnců. Pro děti byl nachystán kulturní program, kde se předvedly ve svých vystoupeních děti z Maďarska, Anglie i z České republiky. Naši žáci zazpívali dvě lidové písně a sklidili obrovský potlesk. Na závěr vystoupení nám předali naši kolegové dárky. Jednak typické maďarské suvenýry jako je paprika, velikonoční vajíčko a panenka ze slámy. Nechyběly ani knihy o maďarské krajině, výukové materiály do angličtiny a kniha maďarských receptů. Z maďarské kuchyně nás zaujala ovocná polévka, která chutnala jako teplý jogurt s ovocem. Ochutnali jsme i klasický řízek a smažený kuřecí závitek plněný sýrem. K dalším specialitkám patřily i kuličky z mletého masa a slané koblížky.

oslavy státního svátku parlament

Mohli jsme také srovnat vybavení a úroveň školy a zjistili jsme, že naše škola je na tom podstatně lépe. Maďarští žáci se učí ve staré budově, jídelnu mají v jiné části města,vybavení pro učitele i žáky je zastaralé, výzdoba chudá. Připadalo nám, že se ve škole klade větší význam na tradice a minulost než na pohled do budoucna a začlenění do Evropské unie.

Budapešť

Poslední dny pobytu byly věnovány návštěvě Budapešti. Je to překrásné město a naši hostitelé nám zařídili prohlídku parlamentu, Rybářské bašty a dalších památek v Budapešti.

Tato partnerská schůzka nás obohatila o nové poznatky o školství v Maďarsku a naše žáky připravila na to, aby dokázali sebevědomě vystupovat a komunikovat v cizím jazyce. Svoje zážitky a poznatky předají svým spolužákům při besedách na I. stupni.

Projekt ovšem nekončí a čeká nás příprava další zahraniční cesty do města Durham ve Velké Británii. Pobyt se uskuteční začátkem června a zúčastní se ho žáci čtvrtých tříd.

Mgr. Eva Gregorová