Maminky s kočárky upozornily na špatně přístupná místa

5. června 2006, ostatní, přečteno: 4461×

V pondělí 15. května v 9.00 hodin vyrazilo od Centra pro matku a dítě na ul. Sladkovského 2B do městských ulic deset maminek s kočárky za doprovodu starostky města PhDr. Jaroslavy Králové a zastupitelky města Blanska a vedoucí Centra pro matku a dítě Mgr. Věry Veselé.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Cílem bylo projít problémová místa, upozornit na ně a najít řešení, jak je do budoucna upravit, aby byla přístupná i pro maminky s kočárky. Mateřské centrum Klub Ratolest Blansko se tak připojilo ke kampani, která chce upozornit na problémy běžného života maminek s kočárky.

„V některých místech sice jsou upraveny nájezdy pro kočárky, ale třeba takové ‚golfové hole‘ mají jiný rozvor kol a už se tam s nimi nedá projet. Například nájezd ve vstupní bráně do zámeckého parku,“ říká Lada Poliščuková, jedna z účastnic kočárkové jízdy. Maminky prošly se starostkou sice jen střed města, ale i tak se našlo mnoho míst, která je třeba dořešit. Patří mezi ně chybějící chodník v ulici Úvoz nad bowlingem, okolo Komerční banky jsou troje schody, ale ani jedny s nájezdem, s kočárkem je nutné obejít prakticky celé náměstí.

maminky na startu jízdy u lékárny Alba na Seifertově ulici
Jednou ze světlých výjimek mezi provozovnami je lékárna Alba na Seifertově ulici. Zde není problém s kočárkem najet. (foto vpravo) Foto: L. Poliščuková

Jsou ale i místa, kde se situace zlepšila, třeba rozšíření chodníku kolem drogerie a Foto Konica na ul. Rožmitálově. Mezi obchody, které nekladou maminkám s kočárkem překážky, řadí ony samy lékárnu Alba na ul. Seifertově, do níž lze přímo zajet a přivítá je ochotný personál. V některých obchodech musí, dle jejich slov, snášet nevrlé pohledy prodavaček, které nerady vidí kočárky mezi regály.

Samostatnou kapitolou jsou vstupy do obchodů. Prodejna hraček v OD Centrum je v prvním patře, a tudíž nepřístupná, do další na rohu ul. Rožmitálovy vedou čtyři schody. Postěžovaly si také na zrušení přístupné obuvi na Wanklově náměstí. Jenže zde se jedná o soukromý majetek a Město jim v tom nijak nepomůže. Může ale pomoci jinde.

Společně se starostkou města Blanska PhDr. Jaroslavou Královou se dohodly, že sepíší nejkritičtější místa a seznam jí odevzdají. Ta přislíbila, že se Město bude snažit vyjít vstříc těmto požadavkům při plánovaných rekonstrukcích a opravách v daných lokalitách.