30 let MKD – zájezdová činnost

4. června 2006, ostatní, přečteno: 3926×

Jednou z činností nově založeného Klubu důchodců města Blanska v roce 1976 bylo založení vlastivědného kroužku. Jeho hlavním cílem bylo, aby co nejvíce občanů našeho města poznalo jeho historii a památky.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Na pěších vycházkách poznávali nejenom naše město, ale i překrásné okolí kolem Svitavy, hořických lesů, ale především Moravského krasu. Na tomto území se nachází mnoho jeskyní, propastí, závrtů, ale i význačné flory a fauny. Z těchto vycházek si odnášeli naši členové mnoho krásných zážitků a společné radosti. Později tato činnost přešla do Klubu českých turistů seniorů, kde pokračuje dodnes.

Zájem o poznání regionu a celé naší vlasti přiměl samosprávu MKD k organizování autokarových zájezdů. První z nich byly krátkodobé, často pouze na jedno odpoledne. Byly určeny pro ty, kteří na těchto cestách hledali nejen osvěžení v přírodě, ale i poučení o krásách naší země. Poznat zemi znamená poznat její hory, řeky, rybníky a vesnice, poznat lid a jeho kulturu, památky na minulost i její přítomnost.

Kvalita zájezdů se zvyšovala a stále více se prosazovala kulturně poznávací činnost. Zájezdy byly plánovány za poznáním určitých oblastí naší republiky, například po stopách malířů, sochařů, hudebních skladatelů, spisovatelů... Velikou oblibu si získaly i zahraniční zájezdy do Vídně, Alp, Burgenlandu, Wachau, Kladska či Komárna.

Každoročně se těchto zájezdů zúčastnilo 7500 našich členů. V posledních letech se činnost ustálila na třech zájezdech v jarním a třech v podzimním období. Určeny jsou hlavně pro ty, kteří chtějí využít možnosti rychlého přesunu do míst s bohatstvím přírodních krás a kulturně historických památek.

Je třeba poděkovat všem, kteří se podíleli a podílejí na přípravě a vedení zájezdů a popřát jim hodně úspěchů v další činnosti.

MKD