KOMÁRENSKÉ DNY 28. – 30. 4. 2006

15. července 2006, ostatní, přečteno: 4605×

Na základě partnerství se slovenským městem Komárnem (partnerská smlouva byla podepsána v rámci oslav 100. výročí města Blanska) přijala delegace našeho města pozvání na tradiční Komárenské dny. Ty se každoročně konají od 26. dubna do 1. května. Oslavy jsou pro tamní obyvatele významnou vzpomínkou na obránce města pod vedením generála Klapku, který odolal přesile císařského vojska a ubránil městu jeho svobodu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Delegace ve složení Ing. Jindřich Král (místostarosta města Blanska a předseda Komise pro zahraniční styky), Josef Vrba (člen Komise pro zahraniční styky), Radek Šinkora (člen komise pro zahraniční styky) a Leona Barancová (místopředsedkyně Komise pro zahraniční styky, referentka cestovního ruchu) se zúčastnila těchto oslav, aby prohloubila partnerské vztahy s Komárnem, navázala nové kontakty a podělila se o své zkušenosti na poli cestovního ruchu a družebních vztahů.

Navštívili jsme Mestský Podnik Cestovného Ruchu (MPCR), s jehož představiteli jsme hovořili zejména na téma propagace a financí, které jednotlivá města vynakládají na cestovní ruch, dále pak na téma služby pro město. Projednávala se také otázka rozšíření partnerství o družební výměny škol a zájmových skupin.

Evropské náměstí v Komárně
Evropské náměstí v Komárně. Každá z 45 budov je postavena v jiném evropském stylu. Foto: L. Barancová

Během pobytu v Komárně jsme zhlédli i historické památky – interiéry Hviezdicovej pevnosti, Starej a Novej pevnosti, která byla útočištěm pro 200 tisíc vojáků. Určitou raritou je také Evropské náměstí, na němž je každá z 45 staveb postavena v jiném architektonickém stylu jednotlivých evropských zemí. Navštívili jsme také Zichyho palác, kde se konala výstava Dejiny Komárna v rokoch 1849 – 1945.

Nutno také říci, že naše čtyřčlenná delegace úspěšně reprezentovala město Blansko i na poli sportovním a domů si přivezla vítězný pohár II. ročníku bowlingového turnaje osobností měst.

Ráda bych ocenila péči, kterou nám organizátoři celého pobytu věnovali a také vzorně připravený doprovodný program, který skýtal množství kulturních i sportovních zážitků. Věřím, že další spolupráce s tímto slovenským partnerským městem se bude do budoucna dále rozvíjet a přispěje k navázání nových družebních vztahů nejen na oficiální úrovni, ale také mezi samotnými občany obou měst.

Leona Barancová
místopředsedkyně Komise pro zahraniční styky