Řádky, jakoby z kroniky Komorního orchestru města Blanska

10. července 2006, kultura, přečteno: 5707×

Léto je konečně tady a že si jeho příchodu po dlouhé zimě vážíme, dal KOMB dostatečně najevo svým koncertem 15. června s názvem „Přivítání léta“. Byl to skutečně zdařilý koncert, vlastně koncerty, protože „přivítání“ začalo ten den v 15 hodin pro blanenské seniory v Domově důchodců, kteří, ač o tom příliš nemluví, dovedou se radovat ze slunečného dne, přinášejícího navíc krásnou hudbu. Jejich výraz ve tváři, potlesk a osobní poděkování o tom svědčily.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Večer potom, v horním foyeru Městského klubu, v prostoru, se kterým vlastně původně nebylo uvažováno pro koncerty, ale jeho příznivé akustické podmínky a paprsky zapadajícího slunce, pronikajícími okny, navozují u mnohých dobré pocity.

Ne, že by tento prostor byl to pravé ořechové, ale například sál v budově Soudu by se dal jistě přebudovat na dostatečně reprezentativní akustický sál jak pro koncerty, tak pro divadlo i jiné akce. A měl by stupňovité hlediště. Vše, co tomu brání, by se jistě dalo při dobré vůli vyřešit.

KOMB v současné době diriguje třiadvacetiletý Gabriel Rovňák, rodák z Bratislavy, studující dirigování u profesora E. Skotáka na brněnské JAMU. Pro koncert 15.června 2006 sestavil a s orchestrem nacvičil tento program: Jean Philippe Rameau: Taneční suita; Thomaso Albinoni: Adagio g moll; výběr autorů: Staré anglické tance.

Komorní orechestr města Blanska

250. výročí narození génia světové hudby W.A.Mozarta jsme oslavili ariemi (chcete-li, tak krásnými melodickými písněmi ) z jeho nejznámější opery Figarova svatba. Arii Figara přednesl Zdeněk Krupica, Cherubínovu arii a Canzonu zpívala Eva Nečasová. Dále to bylo Andante pro flétnu a orchestr, kdy premiéru měla mladá flétnistka Karolína Pytelová, která studuje na ZUŠ pod vedením pana učitele Martina Sobola. Hrála skvěle. Dále koncert pokračoval arií Wolframa z opery Tanhäuser – Píseň Večernici od Richarda Wagnera, kdy náročnou úpravu orchestr bravurně zvládl. Zpíval Zdeněk Krupica. Zlatou korunou koncertu bylo vystoupení houslistky Lady Fedorové, která nadchla posluchače svým virtuosním provedením Cikánských melodií Pabla de Sarasate.

Lada Fedorová – rodačka z Ostravy, absolvovala Pražskou konzervatoř, v současné době studuje brněnskou JAMU, pod vedením docenta Petera Michalicy. Zároveň je také stipendistkou na Royal Academy of Music Aarhus v Dánsku. Hraje na italské housle značky Thomas Balestrieri, vyrobené roku 1700.

Nadšený potlesk publika byl odměnou za precizní výkon.

Těšilo nás poděkování ředitele KSMB pana Jaroslava Jeřábka jak účinkujícím, tak publiku za srdečnou atmosféru. Nečekané, ale krásné, bylo vystoupení návštěvníka koncertu, pana Michala Kolaříka, který předal Ladě Fedorové kytici se symbolickým dárkem a básní Rudolfa Němce poděkoval orchestru, dirigentovi i sólistům.

Abychom nebyli tak vážní, když děláme tzv. hudbu vážnou, někdo říká přesnou, rozhodl dirigent Gabriel Rovňák o provedení Komického duetu pro dvě kočky od Gioacchina Rossiniho. V tomto případě pro opelichaného kocoura a pohlednou kočku (zpívali E. Nečasová a Z. Krupica). A publikum se skutečně bavilo společně s účinkujícími.

Nelze přehlédnout, že naše pozvání přijala paní starostka PhDr. Jaroslava Králová, která po koncertě přišla za účinkujícími vyjádřit svoje uznání. Měli jsme radost, že byla jako my všichni dobře naladěna.

Pro tu euforii, která člověka popadne po zdařilém koncertu, stojí za to tohle dělat.

Je na místě poděkovat blanenským zastupitelům, že umožňují existenci Komorního orchestru města Blanska, že máme kde zkoušet, vystupovat, že si můžeme dovolit profesionální výpomoci a další.

KOMB koncert

Rovněž chceme projevit velké díky podnikatelce, paní Pharm.Dr. Jitce Navrkalové, která v době krize KOMBu, kdy se rozhodovalo o vlastní existenci orchestru, přišla s finanční pomocí, která způsobila, že KOMB svoji krizi překonal. Stala se mecenáškou a patronkou, která až do nedávné doby orchestr podporovala sponzorskými dary, aby mohly být pokryty jeho provozní náklady. Tato pomoc nemá v dějinách KOMBu obdoby.

Naše snažení, muzicírování a zpěv nepochybně semelou mlýny lhostejnosti a zapomnění. Ušlechtilý čin člověka, který pomáhal druhým lidem vytvářet něco krásného, by však měl být zapsán zlatým písmem do kroniky a nezapomenut.

Nenápadný, leč asi opravdový historický předěl ve vztazích Boskovic ke Komornímu orchestru města Blanska nastal v sobotu, 24.června 2006, kdy jsme přijali nabídku pořadatelů a vystoupili na festivalu VIVA MOZART 2006 v bloku MOZART OPEN DOOR ve 13 hodin na nádvoří Zámku Boskovice.

Náš program byl obdobný jako pří předchozích koncertech, pouze nepatrně zkrácený. Krásné čtvercové nádvoří, oplývající dobrou akustikou, bylo ozářené sluncem a bylo radostí tam hrát a zpívat.

Potěšil nás zájem zahraničních turistů, původně zaměřených na prohlídku zámku, když někteří z nich si pobrukovali zpívané věci s námi. Zejména Duett Buffo Di Due Gatti. Nejvíc potěší třeba jen naznačované uznání publika, se kterým se vidíme poprvé a nemáme k sobě žádný jiný vztah než jako účinkující a posluchač.

Bylo nám ctí vystoupit v tom časném popoledni v jednom bloku s takovým smyčcovým tělesem, jako je Opera Diversa Brno, kteří hráli Mozartovo Divertimento v takovém tempu a s takovou vášnivostí, jak si to Mozartova hudba zasluhuje. Rovněž další soubor, dechové nonetto AD LIBITUM Letovice – ti hráli nejznámější Mozartovy „hity“ a bylo radost je poslouchat. Věřím, že oba soubory uvidíme také v Blansku. Po vystoupení nám sympatický pořadatel Ondřej Tajovský poděkoval za pěkné vystoupení s vírou, že nehrajeme v Boskovicích naposledy.

Závěrem: Léto jsme tedy přivítali. Nyní jde o to, aby pro to letošní platila slova básníka Fráni Šrámka: „Léto budiž pochváleno“.

KOMB