Nejkrásnější dalmatin ČR za rok 2005 je z Blanska

12. října 2006, ostatní, přečteno: 4535×

17. září proběhla v zámeckém parku speciální výstava dalmatinů. V jejích výsledcích nás zaujalo ocenění blanenského dalmatina Ričiho, který byl vyhlášen jako nejkrásnější DALMATIN ČR 2005 + ABSOLUTNÍ VÍTĚZ v kategorii výstavních jedinců a v pracovních jedincích potom PRACOVNÍ DALMATIN 2005. Zeptali jsme se tedy jeho majitelky Moniky Pelíškové, zda by nám mohla Ričiho představit více.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Ričimu je 5 let, narodil se v ch. st. Raul v Praze a celým jménem se jmenuje ENRICO BAZZI RAUL. Riči je miláčkem celé naší rodiny, ale já jsem se chtěla věnovat i výstavám a také dokázat, že dalmatin může být také velmi dobrým univerzálním pracovním psem,“ říká jeho majitelka Monika Pelíšková.

Ocenění DALMATIN ROKU 2005 si velice váží, v roce 2003 a 2004 skončil Riči na druhém místě, a tak je ráda, že se jim to nakonec povedlo, protože už se výstavám tolik nevěnují. Kromě jiného je Riči také Mezinárodním šampionem krásy a Šampionem ČR, PL a SK a držitelem spousty dalších titulů.

Ričiho ocenění
Ričiho ocenění.

„Velikou radost mám i z Ričiho pracovních výsledků. Ve výcviku Riči naprosto předčil všechna moje očekávání. Spojuje v sobě krásu a ušlechtilost plemene a výborné pracovní vlohy, což nebývá obvyklé. Od malinka navštěvujeme KK Blansko a Riči si vede opravu dobře. Je pravděpodobně nejlepším pracovním dalmatinem v historii chovu u nás,“ chválí Monika Ričiho vlastnosti.

lovecké zkoušky

První zkoušky složil Riči v 10 měsících a v současné době má nejvíce složených zkoušek ze všech členů KK, a to 10. Protože dalmatin je lovecké plemeno, chtěla to majitelka potvrdit složením loveckých zkoušek. Nejprve Riči složil Barvářské zkoušky a během letošního roku, kdy jí s výcvikem pomáhá kamarád Jiří Studnička, složil Riči jako první dalmatin v historii Zkoušky vloh a také Lesní zkoušky, všechny v nejlepší I. ceně.

„Stále se ale nechystáme do důchodu a Riči je připravován k dalším zkouškám, takže nám držte palce. Letos jsme se také začali věnovat coursingu, což jsou přírodní psí dostihy, a i zde již Riči za krátkou dobu nasbíral dvě první místa na závodech a titul Vícemistr Moravy a Slezska 2006 a Vítěz plemene MSC 2006,“ pokračuje ve výčtu úspěchů.

Kromě výstav a na cvičišti můžete Ričiho potkat také v mateřských a základních školách, kde se věnuje osvětové činnosti, a pomáhá vysvětlit dětem, jak se mají k pejskům chovat, jak o se ně starat a ukazuje práci psa canisterapeuta a asistenta. Je milý, jemný a má rád děti a dětem se zase líbí Riči.

se psem ve školce
Ve školce.

Přejeme tedy Ričimu a jeho majitelce mnoho úspěchů v další práci a spoustu další společně prožitých let.

red