Služby Blansko a letní stavební sezona

12. října 2006, ostatní, přečteno: 4071×

Společnost Služby Blansko, s. r. o. má na starost provoz mnoha městských zařízení. Mezi ta hlavní patří krytý bazén. Do něj bylo během léta investováno mnoho peněz. Není toho málo, co bylo opraveno a vybudováno. Seznam všech změn má 18 bodů a k nahlédnutí je i na nástěnce v lázních.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Nejvíce je asi vidět nová barva budovy lázní. Omítka byla natřena na modro. Byla vyměněna okna kompletně v celém objektu. Vymalovány byly dámské i pánské šatny a sprchy pro veřejnost se dočkaly výměny. Jsou tam teď docela moderní sprchové panely,“ vyjmenovává viditelné opravy Ing. Snopek, ředitel společnosti.

Mezi změny, které jsou nejsou na první pohled viditelné, ale jsou podstatné a veřejnost je pocítí, patří oprava technologie úpravy vody. „Vyměněny byly pískové filtry. V obrovských nádobách byl písek přes třicet let. Ten měl úplně zelenou barvu a i když voda byla jinak v pořádku, dostávala od něj zelený nádech,“ vysvětluje Ing. Snopek. Strojovna byla v podstatě zgenerálkována. Vyměněna byla cirkulační čerpadla, všechny trubní rozvody. Nové vlasové filtry vychytávají největší nečistoty.

kryté lázně
Budova krytého bazénu. Foto: S. Mrázek

Důležitá je změna v technologii dávkování chemikálií. Dříve nebylo vůbec automatické dávkování, ale prováděli je strojníci ručně. Nyní je voda automaticky neustále vyhodnocována a podle aktuálního stavu se potřebné chemikálie dávkují a doplňují. Nová ozonizační jednotka uspoří trochu chlóru a vodu upravuje tak, aby nevznikal chlór vázaný, takže je voda mnohem příjemnější i pro ty, které dříve dráždila v očích, na pokožce nebo sliznicích.

Stále se pracuje na vybudování nových tepelných čerpadel. Vyhřívat mají vodu v krytém bazénu i bazénu aquaparku. Využívána budou hlavně v létě, kdy mají největší účinnost. Právě díky zpoždění v pracích na této technologii nemohla být letos dohřívána voda v bazénu aquaparku. Sluneční kolektory na střeše provozní budovy ohřívaly jen vodu do sprch, na bazén by nestačily. Proto byla voda poměrně chladná i ve velkých vedrech. V lázních se nyní voda dohřívá plynem.

Díky až 14cm výškovému rozdílu mezi jednotlivými stranami bazénu docházelo na jedné straně k většímu přelivu vody a ta se dostávala i do konstrukcí, které narušovala. Proto byla vyrovnána přelivová hrana plaveckého bazénu postavením malého schodku.

Dvě z plánovaných akcí se přesunuly na jaro příštího roku. Jedná se o výměnu prosklených stěn v bazénové hale a vymalování tamtéž. „Chtěli jsme od firmy, která vyhrála konkurz s celkem nízkou nabídkou, doložit normou předepsané vlastnosti stěny. Výběrové řízení tak skončilo až začátkem záři. Kdybychom začali s rekonstrukcí, otevřeli bychom pro veřejnost nejdříve koncem listopadu. To jsme nechtěli jednak kvůli
veřejnosti, ale i kvůli školám, které mají nasmlouvané hodiny pro výuku plavání,“ uvedl Ing. Snopek. Stěna byla zadána do výroby a montáž proběhne v květnu 2007. Do 1. června by mělo být vše hotové a od tohoto data bude v provozu aquapark současně s krytým bazénem.

Vyjmenované investice včetně prosklené stěny představují v souhrnu investiční částku 14 mil. Kč, která byla vložena do modernizace. Návštěvníkům krytého bazénu by měla přinést větší komfort a vyšší kvalitu poskytovaných služeb.