Pozvání do divadla – dvakrát hudebně: opereta a muzikál

5. listopadu 2006, kultura, přečteno: 4256×

Městské divadlo v Brně nenechá svého diváka příliš lenivět, neboť zdatný herecký soubor je veden rovněž k velké píli. Proto nepřekvapuje dosti rychlý sled premiér. Budiž dodáno, že opět neotřelých, v republice dosud nevídaných. Objevily se, ač obě hudební, na rozdílných místech, a to na Činoherní scéně i Hudební scéně. Pojďme nejdříve na první z nich, která je pro operetu přece jen přívětivější než rozlehlé jeviště nového divadla.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Zcela nová autorská dvojice Zdeněk Merta a Karel Šíp se podepsala pod operetu, i když autor hudby Z. Merta se spíše přiklání k označení „operetní komedie“, s napovídajícím názvem „Ferdinand, kd´E ste?“. Pro Karla Šípa, jehož si hudebník vybral proto, že „…umí napsat věci s jiskrou, vtipem a bez hrubého zrna“, to je celovečerní prvotina.

Děj se odehrává kolem císařského dvora, zachycuje životní a milostnou anabázi arcivévody Ferdinanda i jeho ženy Žofie, která nebyla pro Vídeň dost „nóbl“. Při druhé premiéře 24. září bylo patrno, že herci vzali dílko za svoje vlastní, dokážou dotvářet režisérovy (Thomas Schulte-Michels ze Švýcarska, rovněž autor scény) představy.

Velmi dobře v hlavních rolích působili Petr Gazdík (Ferdinand), Radka Coufalová-Vidlák (Žofie) Jiří Horký (císař), Martin Havelka (Otto), Mária Laľková (Kristina), Milan Horský (ceremoniář), ale ani další nezůstali nic dlužní pověsti skvělých aktérů. V malé, ale mistrně pojaté roli Staré cikánky, se představila Zora Jandová. Hudebně nastudovali Karel Cón a Karel Albrecht, kostýmy navrhla Andrea Kučerová.

Hudební scéna se rozezněla (14. a 15. 10.) světovým muzikálem „Josef a jeho úžasný
pestrobarevný plášť“ v režii Stanislava Moši. Autoři jsou Andrew Lloyd Webber a Tim Rice (Jesus Christ Superstar, Evita). Ač premiéra pro brněnské publikum, pro soubor to byla novinka v českém znění, neboť s cizojazyčným „pláštěm“ již dříve projezdil část Evropy.

Muzikál sice vychází ze starozákonního příběhu, avšak ten, kdo by hledal přesný výklad, musí se spokojit s autorským nadhledem. Představení je kaleidoskopem pestrých obrazů, které propojuje vypravěčka (při druhé premiéře výborná Markéta Sedláčková, pro níž je to první role po mateřské dovolené). V roli Josefa jsme viděli temperamentního Jakuba Uličníka, obrovský aplaus sklidil také Stano Slovák jako faraon.

Po představení nechtěli diváci pustiti aktéry z jeviště a vzdávali jim hold ve stoje. Ten
patřil jak jim, tak režii, ale i bezvadnému překladu Michaela Prostějovského. Hudebně muzikál nastudoval Karel Cón, který také diriguje (střídá se s Igorem Rusinkem),
kostýmy Andrea Kučerová, originálně řešená scéna (rozevřená kniha, na níž se objevují ilustrace doplňující děj) je dílem Ondřeje Zichy. Choreografie se ujal Slovinec Igor Barberić (už v Brně při muzikálu „Vlasy“). Nedílnou součástí představení jsou filmové animace (D. Černák a B. Záhora). Obě hry přinášejí velké divadelní zážitky.