Listiny z památníku na Olešné se vrátily na původní místo

5. prosince 2006, ostatní, přečteno: 3805×

O nálezu historických listin v rozbité lahvi v památníku obětem 1. světové války na Olešné jsme vás již informovali. Teď se kopie restaurovaných listin vrátila zpět do památníku (originály jsou uloženy v blanenském muzeu) a byl k ní přidán nový list s aktuálními informacemi o městské části Olešné v roce 2006.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Zprávu o tom, kolik má nyní Olešná obyvatel, dobrovolných hasičů, co je v obci vybudováno i kolik zde působí firem, sepsala Drahoslava Křivánková.

olesna-pamatnik-1 olesna-pamatnik-2

Tentokrát si na odboru školství, kultury, mládeže a tělovýchovy dali záležet, aby zpráva vydržela a nenašly se z ní po letech opět jen zbytky. „Vše je zataveno v igelitové folii a neprodyšně uzavřeno v nerezové termosce. Měli jsme na výběr i hezčí nádoby, ale ty by zase nevydržely dlouhou dobu,“ uvedla Jaroslava Musilová.

olesna-pamatnik-3

Uložení dokumentů zpět do památníku provedla starostka města Blanska PhDr. J. Králová, přítomni byli i oba místostarostové Mgr. I. Polák a Ing. J. Král. Podívat se přišla asi desítka občanů Olešné. Po projevu Mgr. I. Poláka se slova ujala i Drahoslava Křivánková. Uvedla, že i když byl původní dokument zachován jen z jedné třetiny, zanechal důležité svědectví o bolesti a nezměrné úctě sousedů a příbuzných, kteří po 18 letech od války vybudovali tento památník, a obrovské spolupráci lidí z různých organizací, spolků a jednotlivých dárců, kteří všichni přispěli svým dílem.

olesna-pamatnik-4

Památník je prakticky nový. Starý se rozpadal dělníkům pod rukama, když jej rozebírali. Použity z něj byly jen fotografie padlých. Oprava přišla celkem na 139.000 Kč a padla na něj více jak polovina z vyhrazené částky na opravy památek pro tento rok.