O změny na Písečné se zajímalo jen jedno bytové družstvo

13. prosince 2006, ostatní, přečteno: 4515×

Pondělní projednávání druhé etapy Regenerace sídliště Písečná vyvolalo u lidí žijících v této části města ještě menší zájem než projednávání předchozí. Do kina dorazili jen zástupci bytového družstva Jasan a dva jednotlivci.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Ale oč méně bylo zájemců o informace, o to byla debata přínosnější pro zúčastněné. Ti se dozvěděli odpovědi na všechny své otázky.

Především bytové družstvo Jasan zajímalo svedení dešťové vody a oprava nyní ucpané kanalizace. Při větších deštích totiž tekla všechna voda kolem domu a dostávala se i do sklepů. Vzhledem k úpravám, kdy zmizí podstatná část asfaltu, a terasovitému uspořádání bude vody, která se nevsákne, ale poteče do kanalizace, méně, slibovali architekti.

Sami obyvatelé také plánují úpravy a zvelebení okolí domu, a tak padl dotaz i na použití vhodných keřů a kamene. Tuto iniciativu jak zástupci Města, tak i architekti uvítali a dokonce nabídli zeleň, se kterou se beztak v rozpočtu na akci počítá, dodat. Domluvili se na vzájemné konzultaci při volbě materiálů, aby vše ladilo s novou úpravou sídliště a aby nebyly upravovány plochy, kde by se později stavělo.

Další dotazy směřovaly na hluk a prach při recyklaci přímo u sídliště. To Ing. Štefan považuje jako daň za celkovou nabídnutou cenu, která byla asi o milion nižší než u dalších firem. Skládka zde zatím zůstane, ale v menším rozsahu – jen materiál, který se bude znovu používat na stavbu a terénní úpravy.

Dětská hřiště pro nejmenší děti. Ve druhé etapě bude oploceno stávající dětské hřiště. Jeho oprava přijde později. Rekonstruováno bude ještě dětské hřiště na ul. Jasanové. Nějaké prvky pro děti a posezení pro rodiče vznikne vždy mezi domy, podobně jako v první etapě. Hřiště pro starší děti bude vybudováno vedle nového parkoviště vedle penzionu (viz projekt na konci článku), stejně jako kout pro teenagery tamtéž.

První etapa regenerace je ve skluzu. Město ji začalo ze svých prostředků, neboť začátkem roku nedostalo dotaci. Peníze od ministerstva pro místní rozvoj na obnovu panelových sídlišť přišly až teď ke konci roku. Ing Štefan upozornil, že dodavatelská firma neplní termíny a kdyby je plnila, mohla být dotace od státu o 1,3 mil. Kč vyšší. Město se tímto cítí poškozeno a bude žádat náhradu. Do doby vyrovnání zůstane firma vůči Městu jako dlužník, a ti se nemohou zúčastňovat výběrových řízení. Např. výběrového řízení na dodavatelskou firmu pro druhou etapu.

Čeho se tedy II. etapa Regenerace sídliště Písečná dotkne?

Je toho dost. Rozpočet na ni je 9.695.000 Kč, přičemž Město Blansko se bude podílet zhruba dvěma miliony korun. Zbytek by měla pokrýt dotace. Zde vyjmenuji jen větší věci, o kterých se mluvilo. Kompletní výčet najdete v materiálu níže.

  • vybudováno bude parkoviště se zelení a osvětlením vedle penzionu (cca 100 stání)
  • vedle parkoviště vznikne hřiště (bikrosové) pro starší děti
  • nový chodník k domům Pod Javory 14
  • parkoviště na ul. Sušilově, kolmá stání podél silnice
  • výběh pro psy vedle penzionu
  • úpravy kontejnerových stání na ul. Pod Javory
    (kontejnery by měly být po šesti, dva z nich na separovaný odpad)
  • výsadba zeleně
  • oplocení stávajícího dětského hřiště
  • prodloužení silnice ve východní části až k obchodní akademii

Kompletní materiál ke druhé etapě, který byl představen v kině, si můžete stáhnout ve formátu PDF (11 MB).