Festival cestovatelů a outdoorových nadšenců

1. prosince 2006, ostatní, přečteno: 5805×

O prodlouženém listopadovém víkendu se Blansko opět stalo místem setkání cestovatelů, dobrodruhů a milovníků extrémních sportů. Konal se zde v pořadí osmý festival Rajbas Outdoor Kotlík. Tentokrát prodloužený o jeden den.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Už ve čtvrtek začal v Klubu Ulita výstavou fotografií a promítáním o Gruzii a Arménii. Následoval kulinářský večírek. Nenechte se ale mýlit. Nejednalo se o nějaká vyhlášená česká jídla, ale jak je na tomto festivalu zvykem, o trochu extrémnější záležitost – hmyz v našem jídelníčku. Před samotnou přednáškou byly základní potraviny, jako mouční červi, cvrčci, švábi, ale i koláče s jejich přísadou vystaveny k nahlédnutí komukoliv. A že byl zájem o tuto přednášku obrovský! Do velkého sálu Klubu Ulita se málem všichni nevešli.

mouční červi

Marie Borkovcová lehce a s humorem vyprávěla o výhodách, které přináší požívání hmyzu. Místností kolovala miska s moučnými červy a krabička s cvrčky. Přednášející rozdávala rady a pobízela ke konzumaci moučných červů: „Vybírejte si ty světlejší až bílé. A to ze dvou důvodů. Jednak jsou svlečení a pak, což je asi důležitější pro začátečníky, se nehýbou.“ Upřímná rada způsobila v sále výbuch smíchu. Nutno podotknout, že většina přítomných měla humor jako obranu před myšlenkami na to, že by něco podobného měli vůbec strčit do úst. Při promítání se různě rozsvěcovalo a zhášelo. Po zhasnutí se z jedné strany sálu ozvalo „Nevidím na jídlo!“ a z druhé strany přišla odpověď „Buď rád!“.

Přednáška pokračovala vysvětlením, co vše se dá jíst, co se jíst nesmí a proč, jak chutnají jednotlivé druhy hmyzu, jakou mají výživnou hodnotu a jaké látky obsahují, jak některé druhy upravit tepelně a proč některé vůbec neupravovat. Po informaci, že pivo a marmeláda obsahují spousty zbytků hmyzu a tudíž je jíme, aniž bychom to tušili, jsem odešel si je vychutnat raději v této podobě.

Druhý den ráno čekal běžce závod v údolí potoka Palava. Opět pro ně byly připraveny lanové překážky, slaňování a spousta dalších úkolů. Bohužel organizace nebyla letos ideální, a tak se prakticky všichni závodníci hned od první překážky vydali špatným směrem (po trase proti směru) a dostávali se tak k azimutovému úseku z druhé strany.

slaňování byla zábava

Zaběhli si v podstatě trať dvakrát, někteří i víckrát. V cíli to brali většinou už s humorem, i když pomyšlení, že po správné trase by to někdo mohl ujít rychleji, než to oni zaběhli, pro ně moc příjemné nebylo. Organizátor má příští rok co napravovat, aby reputace tohoto závodu neutrpěla.

Kino toto sváteční odpoledne patřilo filmům. Větší část zabírala přehlídka starých filmů s jeskyňářskou tématikou, které natočil Jan Popelka před lety v Moravském krasu. „Byly to snímky, které jsem sám neviděl mnoho let, znovu až teď při přepisu z ‚osmičky‘ na DVD,“ říká autor Jan Popelka. O jejich uvedení v rámci festivalu informoval hlavní protagonisty, jeskyňáře, a ti se překvapivě po letech sešli zde v kině. Milé překvapení to bylo obzvláště proto, že někteří z nich před revolucí žili v zahraničí a kontakty se vytratily. Filmům o bádání v Moravském krasu byla věnována velká část dne – přes tři hodiny promítání.

Jan Burian
Večerní posezení v improvizované hospůdce v Dělnickém domu zpříjemnil satelitní pořad festivalu Islandský večírek Jana Buriana – nezaměnitelné písničky ze života a příjemné vyprávění o drsné, téměř pusté, ale zároveň okouzlující krajině Islandu.

V sobotu byl na řadě hlavní program. Ráno běh se soudkem do kopce na Hořice, tzv. Grena běh, poté přednášky, promítání a besedy s cestovateli v Dělnickém domu. Program doplňovaly odborné semináře na téma fotografování ve tmě a přežití v divoké přírodě. Celý den byl zakončen tancovačkou. Nedělní program nabídl ještě několik zajímavých filmů v blanenském kině a festival tímto skončil.

Radek Jaroš
Horolezec Radek Jaroš byl hostem večerního programu. Divákům zde představil nejen své výkony, ale také novou knihu.

Za rok se zde ale tito lidé sejdou znovu, aby strávili někdy náročný, ale pro ně příjemný víkend mezi přáteli se stejnou zálibou – cestování, outdoor, extrémní sporty, příroda... A možná jich bude o dost víc než letos. Ani ne proto, že obliba festivalu stále stoupá a postupně se přesunul z Katolického domu do velkého sálu Dělnického domu, ale proto, že příští rok mu bude předcházet zakončení turistické sezony Klubu českých turistů. A na tuto akci se dle pořadatelů sjíždí okolo 2000 turistů.