Taroky jsou královská karetní hra

4. prosince 2006, ostatní, přečteno: 7459×

Každoročně se v restauraci Punkva schází karbaníci, aby poměřili své síly ve hře zvané Tarok. V sobotu 25. listopadu se zde konal tradiční tarokový turnaj O pohár starostky města Blanska.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Někdo si pomyslí, že taroky jsou pouze hospodská zábava. Ani omylem! Je to hra pro inteligenty s velkou dávkou herních zkušeností. I když musíme přiznat, že se v hostinských zařízeních převážně hrají. Jak nám řekl jeden z účastníků, je to královská karetní hra, proti níž je mariáš dětská zábava.

Do Blanska v den turnaje zavítalo 112 hráčů taroků. Největším překvapením bylo, že se sem sjel prozatím největší počet žen – v soutěži jich bylo celkem 9. A všechny přivítala také žena – starostka města Blanska Jaroslava Králová.

Zaplněný sál restaurace Punkva
Zaplněný sál restaurace Punkva.

Potom už se všichni pustili do hry. K vyhlášení výsledků došlo v odpoledních hodinách. Pořadatelé nejdříve ocenili účast všech žen v tomto turnaji a předali jim malé dárky.
Ocenili také nejstaršího účastníka turnaje.

Blanenský turnaj O pohár starostky vyhrál Alois Švéda z Velkých Opatovic, kterého nejvíce potěšila výhra – 12kilová uzená šunka. Druhé místo obsadil František Plhal z Boršova a čest Blanska na třetím místě zachránil Alois Špaček.

taroky
Miloš Polák a Ján Kostrej reprezentovali spolu s  dalšími Blansko.

Turnaj byl vyvrcholením seriálu čtyř utkání tarokářů v Bystrém, Rudce, Letovicích a nakonec v Blansku. Jeho celkovým vítězem se stal pan Miloš Ždáňský z Brna. Druhé místo obsadil Ivo Hladil z Letovic a třetím byl Pavel Palatka z Moravské Třebové.

taroky – Alois Špaček
Nejlepší z blanenských hráčů Alois Špaček (vlevo) obsadil 3. místo.
Všechny fotografie: Vl. Jančík