Biketrial v Blansku – skromný sport s velkými výsledky

22. ledna 2007, sport, přečteno: 5838×

Ještě před úplným závěrem biketrialové sezony 2006 mohl s plnou odpovědností tvrdit trenér ÚAMK AMK klubu cyklotrialu Blansko Radim Kakáč (také asistent hlavního trenéra reprezentace), že byla v historii klubu nejúspěšnější, což potvrdil i předseda oddílu Jiří Hollmann, jehož zásluhou se v osmdesátých letech tento sport do Blanska dostal.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Oba opravňovaly k shodnému konstatování výsledky dosažené členy klubu v Mistrovství Evropy a Mistrovství světa. Ve hře pak byly ještě tituly mistrů republiky. Nutno dodat, že oba se také trenérsky podílejí na úspěších, přičemž J. Hollmann má v péči spíše starší závodníky.

biketrial Palava
Údolí koryta potoka Palava
poskytuje biketrialistům
jedinečné závodní prostředí.
Foto: S. Mrázek

V seriálu Mistrovství světa, jehož závody se jely ve Španělsku, Francii, Singapuru a Japonsku, získala česká reprezentace čtyři medaile a všechny putovaly do Blanska! Připomeňme, že popáté se zlatou medailí ověnčil Václav Kolář, tentokrát však už ve vyšší soutěžní kategorii Kadet, v níž se vypořádal i s věkově staršími soupeři. Svůj výkon podtrhl třemi vítěznými účastmi, pouze jednou skončil třetí. Tři bronzové medaile ze „světa“ přivezli Martin Kakáč (Minime), rovněž talentovaný baseballista, jemuž zřejmě zanedlouho nastane rozhodování, kterému sportu – má je rád oba – dát přednost, Václav Gryc (Benjamin) a mladičký Ondřej Šenk (Poussine). Všichni tři svoji sbírku úspěchů doplnili i medailovým umístěním v Mistrovství Evropy, které se jelo v Blansku. Vašek Kolář opět zvítězil, a to v kategorii Junior 20 (palců, čímž je míněn rozměr kola).

Zatím jsem uvedl nejčastěji uváděná jména v souvislosti s blanenským cyklotrialem (někdejší, ale stále i používaný název sportovního odvětví). V Mistrovství České republiky se však objevují i další jezdci, kteří by mohli časem převzít úspěšnou štafetu. Republikový seriál měl celkem 10 závodů, jeden se jel i v Blansku na krásných přírodních sekcích v Palavě, a vrcholil při veletrhu Sport life v Brně. Lze říci, že ani v tomto případě se blanenští neztratili a sbírku medailí obohatili.

Podívejme se na jednotlivé kategorie Mistrovství České republiky biketralu 2006 a řekněme si, jak si vedli naši borci. Kategorie ELITE (zvítězil v ní Adam Procházka z ÚAMK BTR Přerov) je nejprestižnější a poprvé v ní nastoupil V. Kolář, jako jeden z nejmladších účastníků. Přesto, že z jara měl nepříjemná zranění, nevzdával se a skončil na velmi slušném 5. místě, když jej od bronzové příčky dělilo osm bodů. Vašek je však v ELITE spokojen. Na 11. místě skončil Jiří Hollmann jr. Kategorie KADET se stala kořistí Michala Piňose z CK Olomouc, z blanenských jezdců skončil na 7. místě Jan Procházka.

Jiří Koloc z ÚAMK Staré Brno byl nejúspěšnějším v kategorii SENIOR. Umístění jezdců z blanenského klubu: 8. Tadeáš Ševčík, 11. Miloš Zavadil, 30. Ladislav Miko. Fanfára pro vítěze kategorie MINIME patři Martinu Kakáčovi, blanenskému sběrateli medailí MS i ME. Další z našich: 7. Dalibor Holub (na rozdíl od tatínka, který holdoval automobilovým soutěžím, závodí zatím na dvou „tichých“ kolech), 10. Miloslav Gryc, 11. Jakub Němec.

Stejná fanfára je určena v kategorii BENJAMIN pro Václava Gryce, hájícímu blanenské barvy. Na 4. místě dosti nešťastně skončil „postaršený“ Ondra Šenk. Získal stejně jako třetí v pořadí 125 bodů, ale nepovedl se mu závěrečný závod v Brně. Byl z toho trošku smutný, ale určitě po letošní sezoně – a s ohledem na jeho vitalitu a chuť soutěžit – moc truchlit nemusí. Jen pro úplnost dodávám, že v kategorii POUSSINE, kterou Blanenští neobsazovali, zvítězil Matěj Popelka z CK Olomouc.

Biketrialová sezona 2006 je historií. Je dokladem, že i ve skromných podmínkách se dají dosahovat velké výsledky. A nejen to, pověření k uspořádání vrcholných závodů republikových i evropských je dokladem vynikající práce ÚAMK AMK klubu cyklotrialu Blansko. Oceňovány jsou nejen organizátorské schopnosti vedení klubu, ale ceněna je i krásná scenérie Palavy, kde lze najít nepřeberné množství soutěžních sekcí.

Možná jsme se všichni minulou sezonou namlsali, ale věřme, že bude uděláno letos všechno pro to, aby chuť nezhořkla. Třeba se k podpoře snahy přidají i nějací mecenáši.