Vánoce v Blansku

10. ledna 2007, ostatní, přečteno: 7047×

Především předvánoční období bylo v loňském roce opravdu bohaté na kulturní akce. Konal se nespočet koncertů, a to nejen těch tradičních v blanenských kostelech, ale také populární hudby. A stalo se něco zvláštního, všechny byly téměř vyprodané. Ať už to bylo dáno tím, že si lidé chtěli odpočinout a odreagovat se od honby za dárky nebo tím, že darovali vstupenky svým nejbližším, bylo po dlouhé době v blanenských sálech plno. A to je dobře.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

No Name

V úterý 19. prosince koncertovala v Dělnickém domě slovenská skupina NO NAME. I když zde nebyl nával jako na Divokýho Billa, je cca 500 návštěvníků na koncertu v Blansku určitě úspěch. A tak sálem Dělnického domu zněly osvědčené hity Starosta, Medzi blokmi, Stromy, Za oknami nebo starší Žily.

Miss Junior SK – David Spilka

Nemalý rozruch způsobila 13. prosince zpráva, že se v Blansku bude konat finále soutěže Miss Junior Slovenská republika. Každého ihned napadla otázka, proč zrovna v Blansku a ne v nějakém větším městě. Důvodů bylo víc a nakonec nejsou ani tak podstatné jako to, že se zde akce nakonec uskutečnila. Blansko umělo nabídnout vše, co bylo potřeba. Finalistkám především kompletní zázemí pro nácvik vystoupení a relaxaci. Takže se děvčata postupně objevovala na bowlingu, squashi, v lázních, sauně a vyzkoušela si i hokej. Zašla také na diskotéku. Jméno, které nejvíc táhlo, bylo David Spilka, čerstvě stříbrný ze třetí řady soutěže Česko hledá Superstar. V Informační kanceláři Blanka museli dětem i rodičům denně vysvětlovat, že zde vystupuje jen v rámci jiného pořadu, že se nejedná o koncert.

Miss Junior SK – Tomáš Krejčíř

Finálový večer se uskutečnil v Dělnickém domě, který je po nákladné rekonstrukci a prostředí sálu se dostalo na vysokou úroveň, což můžete posoudit sami při návštěvě některého z mnoha plesů. Pořadatelům finále Miss se vycházelo maximálně vstříc, i když se akce domlouvala na poslední chvíli a konala se v jednom z nejnabitějších týdnů těsně před Vánocemi. A ti byli spokojeni tak, že začali uvažovat o přesunutí i jiných prestižních akcí do Blanska. Jestli své sliby splní a do Blanska se vrátí v podobných pořadech takové hvězdy, jako byl tentokrát David Spilka a moderátor večera Tomáš Krejčíř, případně ještě známější osobnosti, to ukáže až čas.

Betlémské světlo

Světlo z Betléma dorazilo díky skautům i do Blanska. Již tradičně si mohl každý přijít do prostor blanenské radnice a odnést si domů plamínek přivezený až z posvátné jeskyně v Betlémě, kde se podle tradice narodil Ježíš Kristus. A aby se vám u stromečku líbilo, připravili pořadatelé na první odpoledne kulturní program v němž se představily dětské sbory a skupina Šnek & spol. Večer se rozeznělo náměstí Svobody fanfárami a koledami vytrubovanými z balkonu radnice. Informační panel připomínal dvě indické děti, před čtyřmi lety adoptované blanenskými občany na dálku. Vybírá se při této příležitosti každý rok a pokladnička nezůstala prázdná ani nyní, vybralo se 7 977 Kč. Skauti se Světlem navštívili blanenskou nemocnici, Dům s pečovatelskou službou v Blansku, Domov důchodců v Blansku a též staré a opuštěné občany, kteří o návštěvu požádali.

živý Betlém

Živý Betlém po letech změnil místo. Z náměstí Republiky, kde měl svoje tradiční místo, se přesunul do příjemnějšího a klidnějšího prostředí zámeckého parku. „Měli jsme problémy s ubytovanými v hotelu Dukla. Jednou házeli mezi lidi petardy, jindy na ně vylévali zbytky kávy. Muselo se to řešit i přivoláním městské policie. A to už se vytrácí ta správná klidná atmosféra, kterou má akce tohoto typu navodit,“ vysvětlil důvody přestěhování farář J. Kaňa. Přístřešek pro právě narozeného Ježíška vyrostl tentokrát na prostranství vedle zámku, kde při historickém a pivním jarmarku stává stan pivovaru. Páskou byl vyznačen velký okruh, kolem nějž se shromáždilo odhadem 250 lidí. Bylo pěkně vidět jak na Ježíška, tak na pódium, kde vystoupily děti ze základních uměleckých škol. V obležení dětí byla přilehlá ohrada s ovečkou a oslíkem zapůjčeným z Nového hradu. Přesunutí do zámeckého parku, přírodního prostředí se vzrostlými stromy, známému biblickému příběhu rozhodně prospělo.

florbal Atlas cup

Ligové hvězdy s rekreačními hráči z regionálních soutěží, poloprofesionálové s naprostými amatéry, ostřílení veteráni a draví mladíci, tito všichni se mezi sebou utkali v 10. ročníku tradičního florbalového „Vánočního turnaje“ ve dnech 28.–29. 12. O pořadatelskou stránku se postaral florbalový oddíl FBK Atlas ČKD Blansko. Turnaje, který je především o skvělém florbalu v krásné atmosféře Vánoc, se letos zúčastnilo 15 týmů rozlosovaných do čtyř skupin. Pořadatelům se nepodařilo zajistit 16. tým, a tak měla skupina A jen tři účastníky. Pohár pro vítěze si odvezl tým B.E.S.K.Y.D. Selection, který ve finále porazil 3:1 ostravský Kučera Team. Bronzovou příčku obsadilo družstvo Technické služby po téměř exhibičním vítězství 8:1 nad The Loosers. Nejlepším hráčem turnaje byl vyhlášen Vojtěch Skalík (Kučera Team). Z domácího týmu byl vybrán jako nejlepší hráč Petr Nedoma.

malování mandal

Mylně jsem si spojoval akci malování mandal pořádanou Sdružením Jóga v denním životě s Vánocemi. Proč se konala 28. prosince, tedy mezi svátky, mně objasnila paní Jitka Pavlíčková, která je vedla: „Přátelé mě na podzim poprosili, jestli bych nezorganizovala nějakou akci. Protože to chtěli co nejdříve, vybírali jsme nejvhodnější čas a nakonec jsme se domluvili mezi svátky.“ Na malování přišlo 13 zájemců, mezi nimi i děti. Malá místnost byla zaplněná. Kdyby byl zájem ještě větší, museli by pořadatelé hledat náhradní prostory, ty v penzionu na Písečné už by nestačily. Malovat mandaly můžete kdykoliv. Nejen na Vánoce, ale klidně i v létě nebo na jaře. Je to spojené spíše s vyjádřením svých pocitů než s určitou dobou. Před samotným malováním je vhodná krátká meditace na zklidnění a pak už jen soustředíte své myšlenky do vybarvování daného obrazce. Tímto se např. nepříjemných myšlenek a trápení zbavujete a když nakonec mandalu spálíte, zmizí spolu s ní. Jitka Pavlíčková je přesvědčená, že to funguje, a doporučuje každému si tuto metodu vyzkoušet. Říká: „Pokud bude zájem, moc ráda akci zopakuji.“

oslavy Silvestra

Již tradičně bylo připraveno přivítání Nového roku na náměstí Republiky. Nechyběla diskotéka ani ohňostroj s hudbou a novoroční proslov starostky města Blanska PhDr. Jaroslavy Králové. Letos autoři pojali ohňostroj ze začátku dramatičtěji, když se nejdříve náměstí zaplnilo kouřem z dýmovnice a jakmile se rozplynul, začalo vystřelování raket. Nakonec to byla příjemná podívaná.