Muzeum vydává brožuru o litině

2. února 2007, ostatní, přečteno: 4298×

V muzeu na konci loňského roku připravili novou brožuru s názvem „Umělecká litina ve sbírce Muzea Blansko“, která shrnuje nejzajímavější exponáty v expozici umělecké litiny.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

brožura o umělecké litině

Již předloni zažádala ředitelka blanenského muzea o dotaci na tuto brožuru krajský úřad. „Původní katalog pochází z konce 80. let a má spíše odbornou formu. Je to kniha a prodáváme ji za původních 58 Kč. Chtěli jsme ale připravit novou, více propagační brožuru, v níž by byly uvedeny nové exponáty,“ vysvětluje ředitelka muzea Mgr. Eva Nečasová.

Dotace ve výši 20 000 Kč byla schválena v září loňského roku, tedy téměř na poslední chvíli. Ta však náklady zcela nepokryla, a tak na brožuru přispěly kromě Jihomoravského
kraje významnou částkou také slévárna DSB Euro, s. r. o. a Muzeum Blansko.

Nový materiál sice není tak obsáhlý jako původní kniha, ale obsahuje dějiny výroby litiny v Blansku a nejzajímavější vystavené kusy. Obsahuje texty nejen v češtině, ale také v angličtině a němčině. Svými 59 barevnými fotografiemi má zaujmout nejen znalce litiny, ale i přimět turisty k návštěvě výstavy v blanenském zámku, v němž muzeum sídlí.

Brožura je k dispozici v Muzeu Blansko a Informační kanceláři Blanka.