Blanenská „Šedesáttrojka“

10. března 2007, ostatní, přečteno: 6658×

Když jdou po ulici, určitě se po nich otočíte. Není divu, parta mladíků v maskáčích, vojáci to nejsou, ale jsou to nadšenci airsoftu nebo paintballu, popřípadě military. Jeden z těchto týmů se jmenuje 63. průzkumná skupina Blansko. Jsou čtyři a jejich velitel si nechává říkat Jack.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Tým se zabývá military, což je aktivnější druh sportu, kde se cvičí vojenská taktika, vojenské znalosti, přežití v přírodě... Je to náročné psychicky i fyzicky a aby to člověk dělal, dá se říct, že ho to musí bavit. V military se vůbec nestřílí, je to čistě o taktice, ale zbraně se nosí. „Šedesáttrojka“ je vybavena znehodnocenými samopaly z roku 1958 a plynovými pistolemi. Zbraně společně s výstrojí nosí proto, aby se naučili nést stejnou váhu jako profesionální vojáci. Základní výstroj maskáče, vesta, batoh je přišla zhruba na 8 000 Kč. V současné době kluci trénují styl Armády České republiky, oddíl průzkum dělostřelectva.

63. průzkumná skupina Blansko
Military je především o vojenské taktice, přežití v přírodě.
I když se nosí zbraně, nestřílí se. Foto: autor

A jaká je náplň týmu? Minimálně jednou týdně mají trénink, o víkendech různé výcviky, pravidelné pochody se zátěží, taktická cvičení. Většinou trénují v okolí Blanska. Mezi jejich oblíbené lokality patří sídliště Písečná a Palava. V lese plní různé úkoly od pozorování až po likvidaci případných imaginárních nepřátel – lidí, s kterými jsou předem domluveni, že budou představovat např. teroristy. Berou zajatce, ale nestřílí po nich. Naopak jsou dovoleny určité chvaty, údery. „Rozhodně nestřílíme do lidí, ale byl jsem svědkem, že devítiletí kluci po lidech stříleli. Od těchto skupin se distancujeme,“ říká Jack. Po splnění úkolu se vrací zpátky.

Občas jsou odměněni zážitkem z akce. „Jednou jsme se přesouvali přímo řekou a najednou zastaví auto, vyleze z něj chlap a jde naším směrem. My jsme se tedy skryli pod protější břeh, ale hned byl u nás a chystal se vykonat potřebu. Jak nás uviděl, lekl se a raději běžel zpátky do auta a rychle odjel. Za způsobenou situaci se samozřejmě hluboce omlouváme,“ vzkazují kluci s úsměvem na rtech.

nácvik taktiky

„Lidé z našeho okolí naši zálibu v boji většinou neakceptují. Rodiče jsou sice rádi, že jsme na čerstvém vzduchu, ale přesto to také moc nepodporují,“ stěžuje si Jack. Ale tito mladíci svou činnost neberou jen jako hru. „Natáčíme amatérské filmy, spolupracujeme s panem Cinklem a natáčíme v různých lokalitách. Jednou například i v blanenském kině. Minulý rok jsme se účastnili v Lysicích na akci Kursk, pomáhali jme při místních povodních se stavěním hrází,“ dodává Jack na vysvětlenou, že tento koníček není jen o boji, navíc všichni vidí svou budoucnost v armádě, jak nám řekli při setkání. Kdo by se k nim chtěl přidat, musí mít co nabídnout, věk 18 let, výbavu a dobrou fyzičku.

Tadeáš Daněk