Blanenská galerie plánuje návrat mezi špičku

16. března 2007, kultura, přečteno: 4890×

Je to již několik let, co v Galerii města Blanska dostávali větší prostor naši přední, odbornou veřejností uznávaní výtvarní umělci. Od roku 2003 se galerie zaměřila zejména na regionální umělce bližší široké veřejnosti. Účast na vernisážích se nijak významně nezměnila, protože mezi návštěvníky byli mnohdy známí nebo příbuzní. Už jste ale mezi nimi nepotkali některé známé tváře blanenského uměleckého života, protože takhle vyjadřovali svůj nesouhlas s tzv. „nižší úrovní galerie“.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Je otázkou, zda vystavovat regionální umělce a jejich díla, která jsou pro širokou veřejnost „snadněji pochopitelná“ nebo díla umělců, nad jejichž obsahem a formou je třeba hlouběji přemýšlet. Za druhou možností si stojí MUDr. Štarha, který se dlouhodobě zajímá o výtvarné umění a je rozhodnutý galerii opět pozvednout. Jak? „Domnívám se, že město Blansko si zaslouží špičkovou galerii tak, jak tomu bylo ostatně před několika lety, kdy zde vystavovaly takové osobnosti jako Jíra, Kokolia, Komárek, Kolář, Zábranský a další. K realizaci této myšlenky rád nabídnu své osobní kontakty na přední současné výtvarné umělce. Setkal jsem se s řadou z nich a oslovil je, zda by byli ochotni v blanenské galerii vystavovat. Část z nich mně to ihned přislíbila,“ vysvětluje MUDr. Štarha.

Galerie města Blanska
Galerie města Blanska

Vše se mění náhle, za pochodu. I když výstavy na tento rok jsou již dohodnuty. „Koncem loňském roku jsem oslovil místostarostu Ing. Krále ohledně další budoucnosti galerie. Ten následně zprostředkoval setkání s místostarostou Mgr. Polákem a panem Jeřábkem, ředitelem kulturního střediska, které má galerii na starost.

Při osobním setkání, které proběhlo cca před 14 dny, jsem zdůraznil, že prestiž galerie se buduje minimálně jeden až dva roky, a proto bychom neměli otálet, zvláště pokud máme možnost vystavovat kvalitnější a zajímavější umělce,“ je přesvědčený MUDr. Štarha. Vedení Města tuto nabídku vyslyšelo a pověřilo kulturní středisko spoluprací s MUDr. Štarhou. Již domluvené výstavy budou přesunuty do Dělnického domu a blanenského kina. Zde bude také v budoucnu poskytován prostor regionálním umělcům.

Co by tedy měla galerie nabídnout? Měla by se zaměřit na vizuální umění, zejména na malbu. MUDr. Štarha plánuje prezentovat tvorbu současné střední generace, ale nechce opomíjet ani mladé již uznávané umělce, studenty nevyjímaje. Prvním ze známých jmen, které se bude prezentovat v blanenské galerii, je Petr Kvíčala. Jeho tvorbu si zde můžete prohlédnout od 17. března do 22. dubna. Vernisáž výstavy je nezvykle v sobotu 17. března v 16 hodin.

Za zmínku nepochybně stojí i další autoři, jejichž výstavy jsou v galerii plánovány, např.: Jiří David, Michal Gabriel, Martin Mainer, Jiří Kovanda, Jaroslav Róna, Vladimír Skrepl, Petr Pisařík, Josef Bolf, Petr Kožíšek, Tomáš Medek, Karel Žák a řada dalších.

Pokud v Blansku budou vystavovat významní umělci z české výtvarné scény, bude snazší získávat další umělce ke spolupráci, věří MUDr. Štarha. Zda se záměr pozvednout blanenskou galerii daří, můžete zhodnotit sami na výše uvedené první výstavě.