Na cestě kulturní Evropou

13. dubna 2007, ostatní, přečteno: 3893×

Z historie víme, že středoevropská kultura se zrodila ve Středomoří a že mediteránní výtvarná kultura ovlivnila cítění a umění celé Evropy. V případě našich GYMNAZISTŮ podporovaných EU to bude další „ART TRAVEL“, kterou v blízkém čase uskuteční do rozsáhlého regionu Itálie, EMILIA ROMAGNA a TOSCANA.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Početná skupina studentů se již delší čas pilně připravuje na komunikaci v anglickém jazyce. A vzhledem k tomu, že budou přijati v italských rodinách, kde mohou i nemusí hovořit anglicky, také na italskou konverzaci.

A protože „NIC, CO JE CENNÉ, NEBÝVÁ ZADARMO“, očekává se jejich iniciativa zvládnout umělecko-historické úkoly vyplývající z povahy projektu – překlady, internetovou spolupráci, DVD filmy, výtvarné práce směřující k maturitním úkolům z estetické výchovy a dějin kultury. Přípravné práce právě vrcholí také v Istituto superiore Piero Gobetti ve Scandianu nedaleko Bologne. Jsme velice rádi, že studenty čeká rovněž prohlídka Guggenheimova muzea v Benátkách, kterou Italové nabízejí. V dlouhodobé spolupráci se totiž s našimi přáteli tematicky dostáváme k modernímu umění.

„Nejde o soutěžení a odměny, které spíše patří do sféry šoubyznysu“ (Arch. Tomáš Rusín), ale o probuzení zájmu, jeho kultivaci, rozšíření citovosti a jedinečnou možnost zdokonalení se v cizím jazyce. „MOZEK VEDE, SRDCE CHŘADNE“ (Leonardo da Vinci). Je zde téma umění, aby z našich studentů vyrostly harmonické osobnosti.

Projekt je zaměřen na oblast a periodu v dějinách evropského umění jednu z nejvýznamnějších – Toskánskou renesanci. Krajina je zde bohatá nejen na přírodní krásy. Středem regionu Regio Emilia vede římská vojenská silnice Via Emilia postavená v roce 187 př. Kr., která se později stala součástí středověké poutní trasy do Říma, a na níž stojí nejhezčí města oblasti, jako například Bologna, Modeno nebo Parma. Stopy zde zanechali Etruskové, Byzantinci a především Římané. Minulost není nikdy mrtvá!

„Cestování a konfrontace, existence jiných krajů a světů, trpělivé naslouchání ve vší pokoře a žasnoucí, je také součástí vzdělaní“ (Prof. Tomáš Halík), a to dlouhá léta opomíjeného.

Mgr. Jitka JAKUBCOVÁ, Gymnázium Blansko