Umělecká litina nejen v Blansku

28. dubna 2007, ostatní, přečteno: 5178×

Blanenské muzeum se v České republice může chlubit jedinečnou expozicí umělecké litiny. Podobně na tom je Muzeum Odlewnictwa v polských Gliwicích, nacházejících se pouhých 60 km od českých hranic v Horním Slezsku, které až do roku 1742 náleželo Koruně české.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

von Reden

Po tomto datu obsadil většinu Slezska pruský král Fridrich II. a až do roku 1945 patřily Gliwice k Německu. Vznik gliwické slévárny se datuje do roku 1796, tedy asi o 100 let později než počátek blanenských železáren, avšak rozvoj uměleckého lití v obou místech můžeme shodně umístit do počátku 19. století.

Umělecká litina v blanenských i gliwických železárnách měla mnoho shodných prvků. Majitel blanenských železáren Hugo František Salm-Reifferscheidt prostřednictvím pruského hraběte Fridricha Viléma von Reden, který se zasloužil o rozvoj sléváren v Gliwicích a v Berlíně, přejímal podněty ohledně uměleckého lití ve svém podniku.

Především na začátku 19. století přejímalo umělecké lití v Blansku předlohy z gliwických a berlínských sléváren. K roku 1825 se v Blansku objevuje první medailer a modelář, jistý Schulz, který sem přišel právě z Gliwic jako žák slavného Fridricha Ludvíka Beyerhause.

V současné době, od 9. března do 16. září 2007, probíhá v gliwickém muzeu jedinečná výstava Żeliwo Europejskie – Królewskie Pruskie Odlewnie Żeliwa – GLIWICE BERLIN SAYN (Evropská litina – slévárny na litinu v pruském království – Gliwice Berlín Sayn). Prezentuje se na ní umělecká litina odlévaná ve třech slévárnách na území bývalého pruského království. Tato výstava je společným projektem dvou německých muzeí (Berlín a Bendorf-Sayn) a polských Gliwic. Ve všech těchto městech se nacházely železárny, ve kterých se odlévaly různé litinové výrobky.

Blanenský občan, který zná dobře expozici ve svém muzeu, bude jistě překvapen rozmanitostí vystavované umělecké litiny, která je v mnoha případech jemnější než litina z Blanska. Výstava od listopadu 2007 poputuje ještě do Berlína, kde bude až do dubna 2008.

Mgr. Jindřich Čeladín