Vodicí psi budou soutěžit v centru Blanska

23. dubna 2007, ostatní, přečteno: 3932×

Zkoušeli jste si někdy zavřít oči a projít se po louce, uvařit oběd, něco vytvořit? Myslíte si, že to není možné? Existují lidé, pro které je tento stav celoživotní skutečností. Ztráta nebo vážné porušení zraku způsobí v životě člověka mnoho změn.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Je ztíženo zvládání běžných každodenních úkonů, ohroženo zaměstnání, mnohým zálibám a koníčkům se lze jen ztěžka věnovat. Vztahy v rodině, k přátelům a ostatním lidem jsou vystaveny větším nárokům. V takové chvíli je potřebná pomoc. Jedním z řešení je vodicí pes. Pro službu nevidomým jsou vybíráni vhodní jedinci z plemen Labradorský retrívr, Zlatý retrívr, v menší míře německý ovčák a Americko-kanadský bílý ovčák.

Držitelé vodicích psů – nevidomí a těžce zrakově postižení občané z celé republiky, se sejdou v pátek 27. dubna v 10 hodin v centru města na Wanklově náměstí, aby ukázali veřejnosti, jak pes pomáhá nevidomému člověku při jeho orientaci v prostoru a při samostatném pohybu. Budou soutěžit o nejlepšího vodicího psa v reálném prostředí obohaceném přidanými překážkami. Soutěž bude probíhat pod odborným dohledem instruktora ze školy pro výcvik vodicích psů.

Pro děti je připraven doprovodný program „Urči správně plemena psů“. Budeme rádi, přijdete-li podpořit nevidomé soutěžící.

Za oblastní odbočku SONS Blansko se těší na setkání Magdaléna Mikolášová, předsedkyně.