Anděl a Srdce v blanenské galerii

23. května 2007, kultura, přečteno: 7551×

Moskva, Londýn, Berlín, Madrid, Praha, Brno a nakonec i Blansko. To vše jsou města, ve kterých představil v posledních letech svá díla umělec Jiří David, v současné době vedoucí intermediálního a konceptuálního atelieru VŠUP Praha. A zájem při vernisáži byl nevídaný.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Nejen z médií, když poprvé z blanenské galerie živě vysílala Česká televize (začátek přenosu z Blanska je ve 22:45 min.), ale i od milovníků umění, kterých se dostavilo bezmála sto padesát. Otázce, proč vystavuje zrovna v „malém Blansku“, musel Jiří David čelit hned několikrát. Odpověděl na ni tak, že nezáleží na tom, kde vystavuje, když se přiblíží více lidem. Každá výstava je pro něj důležitá.

Jiří David
Jiří David na vernisáži v Blansku.

Jeho veřejnosti asi nejznámější dílo je neónové Srdce na Hradě, které v menším provedení nechybí ani zde v Blansku. Návštěvníky v prostorách výstavní síně rovněž upoutá plastika anděla. Autor v blanenské galerii vystavuje obrazy z let 1987–2007. Jedná se o jeho první retrospektivní výstavu. Mezi vystavenými obrazy najdete i dílo uvedené prozatím jen v New Yorku, stejně jako úplně nová, jinde neuvedená plátna.

Anděl

„Nevím co jsem; nevím co znamenám; nevím proč a pro koho dělám; neznám smysl ani důvod původu mých, mnohdy recyklovaných prací. Podezřele méně a méně je pro mne podstatné, kdo a jak porozumí smyslu mých prací, a to včetně mne samého; jsem svým vlastním cizincem. Po patnácti letech intenzivní, profesionální práce v oblasti umění, někde uprostřed Evropy, jsem ztratil jakoukoliv koherentní identitu. Pomalu a nejistě dospívám k závěru, že to pro mě není negativní, i když nevím co s tím,“ píše o sobě autor na webových stránkách www.jiri-david.cz.

Výstava v galerii potrvá do 10. června.