Arnošt Julius z Gellhornů po téměř 300 letech zase rozhazoval

30. května 2007, kultura, přečteno: 3911×

Historické prameny hovoří o tom, že ačkoliv byl statek Blansko výnosný, peněz se záhy nedostávalo hlavně proto, že zde jednak žilo hodně členů rodiny Gellhornů, jednak také proto, že Arnošt Julius neuměl počítat. Proto již roku 1710 učinil půjčku 7000 zlatých, která na Blansku byla zajištěna. Půjčky nedostačovaly a jeho nákladný život pohlcoval takové sumy, že byl nucen i jinde peníze vypůjčovati.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

A historie se opakovala. Jak takový nákladný světský život vypadal, mohli poznat návštěvníci muzejní noci v pátek 18. května na zámku v Blansku. „Zastavil jsem Hořice, abych slavnost tuto uspořádati mohl,“ vykřikoval Arnošt Julius, což nelibě nesla jeho matka Zuzana Eleonora, které také dlužil 1000 zlatých. Pivo a víno teklo proudem, masa pro každého byl dostatek, sladké koláčky roznášely dívky v historických kostýmech. A zábava také nechyběla. Vše zdarma.

zahájení muzejní noci
Arnošt Julius s matkou Zuzanou Orlíkovou vítají návštěvníky muzejní noci.

Před každým představením, která se konala co půlhodinu, vytrubovala barokní žesťová hudba. O scénky se postarala skupina historického šermu Štvanci. Návštěvníci se tak mohli v pravidelných intervalech dosytosti najíst, napít i pobavit. Kdo vydržel do konce, zhlédl také nové obrazy ve sbírkách muzea, a to právě portréty Gellhornů, zakladatelů železáren, Arnošta Leopolda Ferdinanda a jeho ženy Zuzany Eleonory Orlíkové z Laziska.

muzejní noc muzejní noc muzejní noc muzejní noc muzejní noc muzejní noc