Dny umění nevidomých na Moravě

21. června 2007, kultura, přečteno: 4210×

K těmto dnům se tradičně přidává i Muzeum Blansko. V pátek 25. května odpoledne přivítala členy blanenské organizace nevidomých a slabozrakých na zámku ředitelka Muzea Blansko Mgr. Eva Nečasová. Ti každoročně přichází na hmatovou prohlídku.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Ne všechny vystavené plastiky lze ale brát do rukou. Vzhledem k tomu, že se této speciální prohlídky účastní většinou stejní lidé a v muzeu probíhají střednědobé výstavy letos nezměněné kvůli probíhající rekonstrukci, a tak už je měli možnost zhlédnout při minulé návštěvě, nabídla ředitelka muzea přítomným vybrané exponáty z depozitáře. V klubovně zámku pro ně byla připravena preparovaná zvířata, starý gramofon, zbraně, předměty denní spotřeby nebo litinové plastiky známých osobností, o jejichž životě a díle Mgr. Nečasová zasvěceně povyprávěla, stejně tak i o jejich využití při hmatových prohlídkách.

prohlídka exponátů

V rámci Dnů umění nevidomých se široká veřejnost seznamuje i s uměním předních nevidomých a slabozrakých profesionálních umělců. Publiku v Blansku se ve stejný den večer představil se svým kytarovým recitálem Filip Moravec, který v roce 2002 začal studovat Konzervatoř Jana Deyla pro zrakově postižené v Praze. „Kvalitní výběr zrakově postižených umělců provází všechny ročníky,“ ocenila jejich úroveň ředitelka muzea Mgr. Nečasová.