Mládeži pozor! Street Jam 2007 se blíží!

23. září 2007, ostatní, přečteno: 3572×

Padesát jedna nízkoprahových klubů z třiceti jedna měst celé České republiky připravilo v týdnu od 24. do 30. září desítky nejrůznějších akcí pro veřejnost v rámci Týdne nízkoprahových klubů. Mezi nimi i ten blanenský. V prostorách blanenského skateparku se v pátek 28. 9. 2007 uskuteční již 6. ročník happeningu s názvem Street Jam. Jako doprovodný program proběhne turnaj ve stolním fotbale a prezentace PVC klubu. Celý týden bude v klubu Den otevřených dveří.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Jedná se o skateové a in-line závody spojené s koncertem. Pro blanenskou mládež tuto akci pořádá nízkoprahový klub PVC – centrum pro mladé lidi, který je součástí Sdružení Podané ruce, organizace na pomoc drogově závislým. Nízkoprahové kluby pro mládež v Blansku a Olomouci jsou jedinou nedrogovou službou, kterou Sdružení Podané ruce zaštiťuje. Přívlastek nízkoprahový v této souvislosti znamená dostupný, tedy ničím neodrazující – nízkoprahové zařízení je chráněný prostor, kde mohou mladí lidé trávit čas, aniž by platili vstupné nebo se museli registrovat.

Pro blanenský PVC klub byl Týden nízkoprahových klubů dobrou příležitostí prezentovat své aktivity v podobě zralých a talentovaných mladých lidí, kteří vyrostli právě v prostorách klubu. Bývalí i současní klienti klubu se totiž zapojili do organizace Street Jamu tvorbou plakátů, budou se angažovat i v moderování závodu. Také DJové a interpreti, kteří na koncertě vystoupí, se učili hrát a zpívat právě v blanenském klubu. Celá akce začne ve 13 hodin, na koncertě vystoupí DJ Mary, MC Milano, DJ Buzteraz. PoetJam, beatbox a další.

Po celý Týden nízkoprahových klubů vždy od 9.00 do 12.00 h je odborná i laická veřejnost včetně novinářů zvána na prohlídku klubu, který se nachází na ulici Sadové. V prostorách klubu se nyní koná výstava graffiti z legální plochy v Blansku.

Kromě zábavy tady mladí lidé v případě potřeby najdou také odbornou pomoc a podporu při řešení svých problémů. Cílem nízkoprahových klubů je minimalizovat možná rizika související se způsobem života mladých lidí a umožnit jim lépe se orientovat v jejich sociálním prostředí. Pracovníci klubu také navazují kontakty s dospívajícími v jejich přirozeném prostředí.

Nízkoprahové kluby jsou pro mládež atraktivní, především protože zachycují nové trendy a podporují mladé lidi v rozvíjení talentů a v hudebních, výtvarných a sportovních aktivitách (v blanenském klubu je to např. beat box, DJing, diabolo, počítačová grafika, chat, breakdance, graffiti a další).

V průběhu roku je klub otevřen pětkrát týdně od 14.00 do 20.00 h. V loňském roce činila průměrná návštěvnost klubu 73 dospívajících denně, za rok se v centru objeví až 550 mladých tváří. Vedle poradenství o běžných obtížích v dospívání (problémy ve škole či s rodiči, partnerské vztahy, vztahy v partě, peníze, drogy) je v klubu realizován program specifické sociální prevence pro dívky týkající se otázek sexu, partnerských vztahů a gynekologické problematiky.