Škola plná pohody

3. září 2007, ostatní, přečteno: 4173×

V předchozích třech dílech jsme vysvětlili podstatu školního vzdělávacího programu. Seriál zakončujeme na ZŠ Dvorské, která dala svému ŠVP název „Škola plná pohody“. Vychází z motta: „Každý umí něco nejlépe“, které vystihuje individualitu žáků stejně jako nový přístup prosazovaný programem.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Pohodová škola znamená především pěkné a příjemné prostředí v celé škole, přátelské vztahy žáků a učitelů. Na výzdobě školy se aktivně podílí sami žáci, např. zdi na chodbách si pomalovali svými kresbami, většinou přírodními motivy. Před prázdninovým malováním si každá třída vybrala ze vzorníku kombinaci barev, kterými byla následně vymalována. Jedna je tak do oranžova, jiná do červena, další kombinuje zelené odstíny. Vybaveny jsou novým nábytkem. „V nových skříních ve všech třídách se postupně objeví naučné publikace a encyklopedie, které mohou učitelé při výuce vhodně využít,“ představuje jednu z mnoha novinek ředitel školy Mgr. Dušan Krumnikl.
Hlavní zaměření je podobné jako na ostatních blanenských základních školách, i když zde jsou na prvním místě informační technologie. Následují cizí jazyky a sport. Priority byly ve spolupráci s učiteli určeny tak, aby odpovídaly školním možnostem a koncepci rozvoje školy.

Během prázdnin byla v celé škole rozvedena strukturovaná kabeláž. Pro učitele a žáky to znamená, že v každé třídě je možné připojit počítač a využít internetu. V počítačové učebně je interaktivní tabule umožňující moderní způsob výuky. Sborovna byla upravena na multimediální učebnu s projektorem, počítačem a DVD a lze ji tedy využít i k názorné výuce za pomocí této techniky.

Předmět informatika je nově zaveden již od druhé třídy. „Vzhledem k novému zasíťování školy jsme nastolili trend, že každá první třída dostává k 1. září automaticky počítač. Děti tak nastupují do třídy vybavené nejen novým stavitelným nábytkem, ale také počítačem,“ vysvětluje záměry Mgr. Krumnikl. Novinkou bude tento předmět i pro žáky druhého stupně (6. – 9. třída), kde dříve byl jen volitelný, nyní je povinný.

Cizí jazyky budou děti provázet od mateřské školy. Na ZŠ Dvorské zavádí povinnou výuku angličtiny od prvního ročníku, když původně byla až od třetího ročníku. Prvňáčci tak budou pokračovat hravou formou v tom, co se naučili ve školce. Od sedmého ročníku (dle ŠVP) bude zavedena výuka dalšího cizího jazyka podle zájmu a přání žáků a rodičů. V plánu je rozšířit výuku o ruštinu nebo španělštinu.

V rámci povinných předmětů byla na druhém stupni posílena z disponibilních hodin matematika a český jazyk. Čeština hlavně kvůli komunikaci, aby se žáci naučili mluvit, komunikovat, analyzovat a diskutovat na úrovni. Novým předmětem je výchova ke zdraví.

Na škole nechybí ani sportovní aktivity. Pracuje zde gymnastický kroužek pro děvčata a atletický pro chlapce i děvčata. Žáky, kteří nejsou ve sportovních oddílech, sdružuje Centrum sportu.

Výuku doplňují a rozšiřují projekty. Nejvíce jich je realizováno v cizích jazycích a bloku člověk a společnost. Podstatou je to, aby žáci na nich pracovali sami, naučili se samostatnosti, tvořivosti, sami si vyhledávali a zpracovávali informace. V rámci angličtiny probíhal projekt s rakouskou školou. Při její návštěvě v Blansku zpracovávaly děti hravou formou pověsti z regionu Moravského krasu. Projektů je ale mnohem více, např. Evropský den jazyků, Den Země, sportovní dny i Olympiáda dětí a mládeže a mnoho dalších v rámci předmětů.

Díky školním vzdělávacím programům se školy budou za nějaký čas od sebe lišit. Jak formou výuky, individuálním přístupem k žákům, tak především hlavním zaměřením, které se bude určitě všude více promítat do osnov, které si školy mohou v určitých mezích upravovat. Nástup ŠVP je pozvolný. Letos se podle něj začnou učit prvňáčci a žáci šestých tříd, příští rok se přidají druháci a sedmáci. Zhodnotit nastalé změny a dopad nového způsobu výuky bude tedy možné za cca 6 – 7 let. Od září odstartují přípravu školních vzdělávacích programů gymnázia, učit by podle nich měla za dva roky.