Burza středních škol

29. listopadu 2007, ostatní, přečteno: 4384×

Kam ze základní školy? Jakou školu nebo studijní obor si vybrat? To jsou otázky, které trápí částečně žáky osmých tříd, mnohem více žáky tříd devátých, ale především rodiče těchto dětí. Pomoci zorientovat se v nabídce středních škol v regionu jim měla Burza středních škol pořádaná každoročně Obchodní akademií a Střední zdravotnickou školou v Blansku.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Malý „veletrh“ se vzdělávacími programy jednotlivých škol se tradičně koná ve velkém sále Dělnického domu v Blansku. Ani letos tomu nebylo jinak. Zájem škol byl velký, zúčastnilo se jich celkem devatenáct, nejen z Blanska a nejbližšího okolí, ale byly zde zastoupeny i školy z Brna, Boskovic, Hranic nebo Nového města na Moravě. Dvacátým vystavujícím byl úřad práce, který se po krátké odmlce na tuto akci vrátil.

burza středních škol
Na burze poskytovali zástupci škol potřebné informace žákům i rodičům. Foto: S. Mrázek

Úřad práce se snaží zajistit potřebné profese pro trh práce. „Chceme informovat návštěvníky burzy o možnostech jejich budoucího uplatnění v našem okrese,“ vidí hlavní přínos účasti na burze ředitelka Úřadu práce v Blansku JUDr. Jitka Lorková.

V blanenském regionu je tradičně nejvyšší poptávka po strojírenských a manuálních profesích. V současné době situace není dobrá, protože nezaměstnanost je dlouhodobě pod celostátním průměrem, a to na hodnotě 5,2 %. Což je dle slov ředitelky úřadu práce JUDr. Lorkové v podstatě žádná nezaměstnanost, tzv. zdravá míra nezaměstnanosti. To má své nepříjemné důsledky v tom, že úřad nyní není schopen pokrývat požadavky zaměstnavatelů.

Rekvalifikacemi neustále prochází nejen uchazeči o zaměstnání, ale už i zájemci o zaměstnání, což jsou občané, kteří jsou normálně zaměstnaní a prostřednictvím úřadu práce si doplňují kvalifikaci v oborech, které na trhu práce chybí.