Děvčata z ATB sbírala zkušenosti na soutěži v Kladně

3. listopadu 2007, sport, přečteno: 7208×

V Kladně se konal závod Aerobic & Fitness Basic Cup 2007. Jedná se o soutěž nejvyšší výkonnosti v aerobiku – soutěž sportovního aerobiku a fitness týmů. Letos se v kategorii 8–10 let účastnilo 23 týmů.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Tým sportovního aerobiku ATB ve složení Dominika Pernicová, Veronika Kaldová, Nela Šenková Hanka Zouharová a Alice Minářová byl sbírat cenné zkušenosti v této těžké sportovní disciplíně. Konkurenci jim tvořily takové týmy jako jsou Fitness Klub Olgy Šípkové, Aerobic Dancers Kladno, Aerobic Centrum Brno a jiné světově uznávané kluby. Ostudu si rozhodně netrhl a dokázal, že do kategorie sportovního aerobiku patří.

ATB Blansko

Dvouminutová sestava se děvčatům velice zdařila. Celkově obsadila 13. místo, ale na svůj opravdový úspěch je čeká ještě spousta dřiny. Závodní sestavy jsou plné náročných prvků flexibility, síly, odrazové síly, koordinace a rovnováhy. Proto trénink na takovou soutěž vyžaduje speciální, plánovanou a dlouhodobou přípravu. Děvčata trénují sportovní aerobik teprve třetí měsíc, a tak je jejich závodní kariéra teprve na začátku. Za tuto krátkou dobu udělaly veliký pokrok a pokud to takto půjde dál, můžeme se těšit na další velké úspěchy.

Pro příští rok se děvčata rozdělí kvůli věku do dvou kategorií, a tak hledáme nějaká talentovaná děvčata (ročníky narození 1997 a mladší) s chutí trénovat a závodit v tomto sportu a zveme je na KONKURZ, který se koná ve středu 21. 11. od 17.00 hodin v malé tělocvičně obchodní akademie. Pro přijetí je nutné splnit tyto předpoklady: šňůra, alespoň tři pánské kliky, high leg kick (střídavé vykopávání nohou), 4× jumping jack s libovolnými pažemi.


Možná nevíte, že soutěže v aerobiku mají několik úrovní a typů podobně jako jsou výkonnostní třídy nebo ligy ve fotbale apod.

Bez označení – Soutěže relativně nové, různých úrovní a se svými pravidly. Často jsou podobné soutěžím ČSAE (viz níže) a také často rozdělují cvičence na výkonnostní skupiny. Liší se stylem skladeb a choreografií.

Soutěže typu A – Master Class (MČR)
Soutěže typu B – fitness soutěže(MČR, MS)
Soutěže typu C – sportovní aerobik – nejvyšší výkonnostní stupeň (MČR, MS)

Již druhou sezonu Aerobic Team Blansko bojuje o prosazení se v těchto soutěžích a docela se to daří. Letos 6. místo na MČR ve fitness a 7. místo při nominaci na MS. Loni 11. a 13. místo.

Pokud bude tendence stále rostoucí, v další sezoně se máme na co těšit. Účastnit se takových soutěží má však i své nevýhody. Náročná tréninková příprava, průprava a nutnost přesného synchronního provedení často zabírá dlouhý tréninkový čas a pak není možnost věnovat takovou pozornost ostatním soutěžím jiného typu. Některých soutěží nižšího typu se také kvůli získané výkonnosti účastnit nemůžeme.

Pro letošní i další sezonu však máme připravena i četná plesová vystoupení, na kterých nás můžete vidět.

Ivana Klimešová