Rozsvícení vánočního stromu s překvapením

7. prosince 2007, ostatní, přečteno: 5792×

Překvapení v podobě nového dekorativního osvětlení nejen vánočního stromu, ale i zbývajících stromků na hlavním blanenském náměstí Republiky čekalo v pátek 30. listopadu všechny účastníky již tradičního rozsvícení vánočního stromu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Žárovky se nám zdály už nedůstojné a chtěli jsme zlepšit vzhled náměstí Republiky,“ jmenuje hlavní důvody k rozhodnutí zakoupit nové vánoční osvětlení do centra města místostarosta Mgr. Ivo Polák. Nová výzdoba, zakoupená začátkem listopadu, je i na ulici Rožmitálově, kde o ni byl obohacen i litinový dekorativní prvek nad pítkem. Celkové náklady vyšly na cca 120.000 Kč.

Osvětlení, na které jsme zvyklí z velkých měst nebo ze zahraničí, dalo stromu i náměstí novou sváteční podobu. A lidem se líbilo, což dávali najevo. Odvážné se zdálo hlavně to, že řetězy světel visely až k zemi a stromu to opravdu slušelo. To bohužel nezůstalo bez odezvy ze strany vandalů (vlastně vandala) a hned v neděli 2. prosince ve dvě hodiny ráno se kdosi pokusil osvětlení strhnout. Proto byla světla posunuta, stejně jako v minulých letech, do výšky asi tří metrů. Škoda.

I přesto se plánuje další rozšíření, a to na Wanklovo náměstí na stromovou alej podél obchodů. „Chtěli jsme je už letos, ale nevyšly peníze,“ vysvětluje Mgr. Polák. Realizovat by se mělo příští rok. Úplně nakonec je v plánu osvětlení na náměstí Svobody, čímž by nová výzdoba pokryla celý střed města.

SLAVNOSTNÍ ROZSVÍCENÍ

Den, kdy se rozsvěcuje vánoční strom, má už danou podobu. Od rána se na celém náměstí konají trhy převážně s řemeslným zbožím. Na spodním konci náměstí vyroste pódium, které pak od zhruba druhé hodiny odpolední hostí soubory složené ze studentů Gymnázia Blansko, dětí z blanenských základních škol a umělecké školy.

stromek01 stromek02
stromek01 stromek01

Nejočekávanější okamžik přichází jen chvíli poté, co se začne smrákat, v 16 hodin. Starostka města Blanska dá pokyn k rozsvícení stromu. To je také signálem pro všechny děti, které reagovaly na výzvu a přišly převlečené za čertíky a andílky, k útoku na pódium, kde dostanou od starostky a místostarosty za své kostýmy sladkou odměnu (tento rok čokoládové Mikuláše věnované OD Kaufland). Rozdali jich 108 kousků, celou krabici. O další sladkosti se podělily děti vystupující v programu.

stromek06

stromek07

Letos byl závěr programu vylepšený o vystoupení Václava Upíra Krejčího. Ten přišel s vánoční pohádkou, do níž zapojil i děti. Ty pak z pódia volaly speciálním telefonem Ježíškovi, aby mu sdělily, zda byly hodné a jaký by si přály pod stromečkem najít dárek. Tak ať se jim přání splní.

stromek01 stromek01

Datum příštího Rozsvícení vánočního stromu je už dnes známé. Opět to bude pátek v posledním týdnu před adventem. Takže za rok, v pátek 28. listopadu 2008, na shledanou pod vánočním stromem.

stromek10