Czech POINT v Blansku

30. ledna 2008, ostatní, přečteno: 6749×

Končí doba zbytečného obcházení úřadů, hodinová čekání či zdlouhavé dojíždění. Už si nikdo nemusí brát dovolenou, aby si jel vyřídit výpis z katastru nemovitostí do vzdáleného města. Přichází Czech POINT, nejpohodlnější způsob, jak z jediného místa komunikovat s úřady a institucemi. Tolik proklamace na oficiálním webu www.czechpoint.cz.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál, tedy Czech POINT je projektem, který by měl zredukovat přílišnou byrokracii ve vztahu občan – veřejná správa. Jsou do něj zapojena i města, která prostřednictvím krajského úřadu obdržela na zřízení místa dotaci 50.000 Kč a do konce února musí služby zabezpečit. Služby poskytují většinou na matrikách. Těch je v Jihomoravském kraji 161. Do systému Czech POINT se vedle krajských, matričních a zastupitelských úřadů postupně rovněž zapojí i kanceláře Hospodářské komory a několik stovek pracovišť České pošty.

Nejvíce toho zatím občan vyřídí na Městském úřadu v Blansku. Občané mají nyní možnost získat v jedné budově výpis z katastru nemovitostí, obchodního rejstříku, živnostenského rejstříku a rejstříku trestů (ten zatím jen na MěÚ).

  • výpis z obchodního a živnostenského rejstříku na živnostenském úřadě
  • výpis z katastru nemovitostí na stavebním úřadě
  • výpis z rejstříku trestů na odboru vnitřních věcí, na ohlašovně

I když jsou jednotlivá místa roztroušena po úřadu, občana to nemusí znepokojovat. „Pokud si někdo přijde na živnostenský úřad pro výpis z obchodního rejstříku a bude chtít např. ještě výpis z rejstříku trestů, tak mu ho tam také udělají,“ potvrdil tajemník Ing. Josef Kupčík. Stejně to funguje i na dalších dvou místech. Občan je tedy poslán na první místo podle toho, co potřebuje nejvíce vyřídit, a tam už pořídí vše.

Poplatek za rejstřík trestů zůstává na 50 Kč, další služby jsou od 1. 1. 2008 zpoplatněny 100 Kč za první stranu výpisu a 50 Kč za každou další stranu.

Úřední hodiny na MěÚ Blansko:
pondělí 8.00–11.00 a 12.00–17.00 h
středa 8.00–11.00 a 12.00–17.00 h

I na poště na ul. Hybešově v Blansku už je kontaktní místo v provozu. Kromě výpisu z rejstříku trestů (do budoucna zde bude i tato služba) zde dostanete vše.

Otvírací doba kontaktního místa v České poště:
pondělí, středa 8.00–11.30 a 12.00–17.00 h
úterý, čtvrtek, pátek 8.00–11.30 a 12.00–15.00 h

Projekt Czech POINT přináší značné ulehčení komunikace se státem. V některých situacích bude stačit dojít pouze na jeden úřad. V konečné fázi projektu by občan mohl své záležitosti vyřizovat i z domova prostřednictvím internetu.