Ekologická výchova pevnou součástí výuky

26. ledna 2008, ostatní, přečteno: 3813×

Environmentální (ekologická) výchova se na základních školách stala již tradicí. Pro žáky ZŠ Erbenovy znamenala v letošním školním roce spoustu různorodých akcí.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Žáci 6. a 8. ročníků se zúčastnili výukových programů: Etologie živočichů, Význam ZOO, Čím se živí v zoologické zahradě v Brně. Programy byly ještě doplněny exkurzí po areálu zahrady. Žáci z této exkurze pak měli za úkol vypracovat protokol o zadaném zvířeti. Žákům 7. ročníků byla obohacena výuka o exkurzi do Moravského zemského muzea v Brně, kde se seznámili s expozicí Fauna Moravy. Pro žáky devátých ročníků byly zase připraveny exkurze a besedy ve spolupráci s CHKO Moravský kras.

Při cestování na mimoblanenské akce se žáci naučí kultuře cestování, zásadám společenského chování, ale i orientaci v jízdenkách, jejich zakoupení a správné označení, v nádražní hale správné zvolení nástupiště dle orientačních tabulí.

V měsíci listopadu byla započata realizace projektu Naučná stezka s učebnou v přírodě, která je budována za podpory MŠMT, Města Blansko a Správy CHKO Moravský kras. Na škole pracuje kroužek mladých zahrádkářů, který se bude podílet na realizaci a údržbě tohoto projektu.

ekologická výchova

V září byl vyhlášen Projektový den „Modrá, žlutá, zelená – třídit odpad znamená“. Akce se zúčastnila celá škola. Z obsahu filmů o obalech a třídění odpadu, které žáci zhlédli, byly připraveny soutěžní úkoly formou her v tělocvičně školy. Sami žáci si navrhli podobu obalů a nádob na tříděný odpad ve své třídě. S organizací pomohla blanenská ekologická organizace PONIKVA.

Na projektový den navazovala soutěž ve sběru PET lahví. Zvítězila 4.B pod vedením třídní učitelky Simony Polákové. Pro vítěze je na jarní období naplánována jednodenní exkurze s ekologickým zaměřením.

Novinkou v letošním školním roce je založení školního Ekotýmu, který tvoří zástupci
2.–9. tříd a přinášejí podnětné náměty ke zpříjemnění prostředí ve škole.

ekologická výchova

ZŠ Erbenova je „Školou v pohybu“, proto akce uskutečněné v prvním pololetí (celkem 10), nebyly určitě poslední.