Střípky ze zastupitelstva

24. ledna 2008, zprávy z MěÚ, přečteno: 5010×

Tentokrát s místostarostou Mgr. Ivo Polákem podrobněji o některých usneseních přijatých na posledním zasedání zastupitelstva. Začneme bodem, který byl nejdůležitější a asi nejvíce očekávaný.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Prodej výškové budovy

Radou města byl zastupitelstvu předložen návrh na projednání s určeným pořadím vzešlým z veřejné soutěže.

  1. společnosti LIŠKA Group, s. r. o., za kupní cenu ve výši 3.100.000 Kč
  2. společnosti VRBA HOLDING, s. r. o., za kupní cenu ve výši 3.100.000 Kč
  3. společnosti CESA sat a. s., za kupní cenu ve výši 800.000 Kč

Pro zastupitele byl uspořádán seminář, aby se mohli detailně seznámit s jednotlivými návrhy. Zde padala řada dotazů, řešily se sporné věci a vedla se k nim diskuze. I proto na zastupitelstvu už nebylo k této věci tolik dotazů a byla projednána celkem rychle. „Šlo především o věcnost a posouzení návrhu. To bylo patrné i z hlasování napříč politickým spektrem,“ myslí si místostarosta Mgr. Ivo Polák. Ani jedna z politických stran totiž nehlasovala jednomyslně.

výšková budova
Tento pohled by měl být za tři roky minulostí. Foto: S. Mrázek

Výstavba se občanů poměrně výrazně dotkne, protože se nebude jednat jen o přestavbu výškové budovy. Vítězný projekt totiž neřeší jen výškovou budovu, ale i její nejbližší okolí. Určitě bude vyloučeno parkování na západní straně Wanklova náměstí, nastanou určitá omezení pro jeho návštěvníky a přilehlého okolí. Západní stranu náměstí uzavřou obchodní pasáže. Nad spořitelnou má vyrůst parkovací dům a pod ním v linii ulice Smetanovy obchody.

„Co mě hodně překvapilo, bylo to, že se jedná o tak zásadní věc ve městě, která nějakým způsobem utváří střed města, bude měnit život obyvatel, a přitom na jednání zastupitelstva nebyla kromě novinářů žádná veřejnost. Možná to bylo díky tomu, že celá věc byla docela hojně medializována,“ soudí Mgr. Polák.

Obrovská investice není jen odvážným podnikatelským záměrem, ale i pokusem o oživení centra města. Zmíněný investiční záměr by měl přijít až na 200 mil. Kč. Termín na dokončení výstavby je do konce roku 2010.

Prevence kriminality

Jedním z bodů bylo schválení žádosti o dotaci od Ministerstva vnitra České republiky na rozšíření kamerového systému. Její součástí musí být mj. i souhlas zastupitelstva. Městská policie společně s Policií ČR průběžně vytipovává místa z hlediska nápadu trestné činnosti. Nová kamera by měla monitorovat nám. Svobody a ulici Seifertovu. Náklady na zřízení monitorovacího bodu jsou celkem 610.000 Kč. Je možnost získat až 80 % z celkové částky. Město žádá o dotaci 450.000 Kč.

Schválení dotačních projektů

Jednou z nezbytných součástí žádosti o dotaci je usnesení zastupitelstva. V rozpočtu Města musí být vyčleněny částky na dokrytí jednotlivých projektů. Na níže zmíněné projekty bude Město žádat o dotace z Regionálního operačního programu EU (ROP).

Zastupitelstvo odsouhlasilo následující projekty: Cyklistické stezky a pěší komunikace podél řeky Svitavy – úsek B, Rekonstrukce hřiště Klepačov, Parkové parkoviště Dvorská, Regenerace sídliště Písečná II. etapa.