Město postaví kompostárnu

15. února 2008, zprávy z MěÚ, přečteno: 4976×

Kompostárna je jedním z projektů připravovaných prostřednictvím Operačního programu životního prostředí. Je nejvíce připravený a mohl by být zahájen letos.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Předpokládané náklady na stavbu zařízení pro likvidaci rostlinného odpadu jsou cca 25 mil. Kč. Na tuto investici je možné získat až 90% dotaci.

Umístěna bude na Starém Blansku nad čistírnou odpadních vod. Hlavní důvod pro volbu této lokality je to, že pozemek nad stávající čistírnou odpadních vod patří Městu a navíc si čistírna a kompostárna navzájem pomohou.

Celý projekt se navíc připravuje tak, aby bylo v budoucnu možné rozšíření o technologii likvidace zbytků z kuchyní. „Předpokládáme totiž, že za dva tři roky budou muset provozovatelé restaurací prokazovat, jak likvidují odpady z kuchyní. Pravidla pro ochranu životního prostředí se neustále zpřísňují a využijí to hlavně naše školní jídelny nebo jídelny mateřských škol,“ uvedl místostarosta Ing. Jindřich Král.

V plánu zatím je, že zařízení budou provozovat Technické služby. Především proto, že se starají o zeleň. Dalším plusem bude to, že součástí provozu kompostárny bude i technika, kterou mohou využít i k dalším činnostem.