Muzeum vydalo sborník za rok 2007

8. února 2008, kultura, přečteno: 4854×

Na světě je Sborník Muzea Blansko za rok 2007. Vychází v nákladu 300 kusů za cenu 150 Kč.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Sborník Muzea Blansko 2007

Na bezmála dvou stech stranách najdou čtenáři 28 odborných příspěvků. Rozděleny jsou do šesti sekcí na – studie, články, zprávy, výročí, nekrology a v poslední části jsou práce, které zazněly v Muzeu Blansko na konferenci o Jindřichu Wanklovi a Karlu Absolonovi. Za nejzajímavější ji považuje pracovník muzea Mgr. Jindřich Čeladín: „Obsahuje celkem sedm nových prací o těchto objevitelích, kteří se významně zapsali do dějin nejen Blanenska, některé ani ještě nebyly jinde publikovány.“

Ve studiích pokračuje seriál Jany Brychtové o historii Národního podniku ČKD Blansko, tentokrát z let 1971–1980. Z článků stojí za zmínku rozsáhlé pojednání Blahomila Grundy o ženském pěveckém sboru v Blansku, jehož zkrácená verze vyšla ve Zpravodaji města Blanska. Další se věnují bádání v Moravskému krasu.

Zprávy se věnují obnově blanenského zámku, činnosti muzea v roce 2007 a restaurování Světelského oltáře v Adamově. Do části o výročích se vešly informace hned o pěti osobnostech. Bohužel i tentokrát jsou tu nekrology, v nichž se vzpomíná na Věru Škápíkovou a Vratislava Grolicha.

Sborník je možné zakoupit v obvyklých prodejních místech, tedy v Muzeu Blansko, Informační kanceláři Blanka nebo v Městské knihovně Blansko.