Burza a módní přehlídka pomohly získat finance pro nemocnici v Ugandě

8. března 2008, ostatní, přečteno: 5496×

Sobota odpoledne, zaplněný sál Katolického domu, netrpělivé očekávání. Charitativní akce na podporu české nemocnice v Ugandě může začít.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Burza oblečení, dobrovolné dary a dražba modelů předváděných na módní přehlídce, to byla náplň celého sobotního odpoledne, náplň akce, kterou parta šestnáctiletých připravovala od listopadu. Cílem bylo podpořit provoz české nemocnice v Ugandě, postavené a provozované Charitou ČR.

„Je to nemocnice sice malá, ale postavená z našich českých prostředků pro maminky s dětmi, je to především gynekologicko-porodnické oddělení. Je to počin, který trochu pozvedává úroveň žen v takovém nehostinném prostředí. A i když žehráme na různé problémy, ať už finanční, politické nebo i životní, když někomu pomůžeme, tak dáváme najevo, že jsme na tom přece jen o trochu líp, než ten, komu pomáháme, a uvědomíme si, že na tom nejsme zase až tak špatně,“ zahájil akci farář Jiří Kaňa.

prehlidka1

Tereza Musilová a Marie Jahodová jsou jedny z mnoha, díky kterým se celá akce uskutečnila. „Inspirací na uspořádání charitativní módní přehlídky byla podobná akce v televizním seriálu,“ říká Tereza Musilová. Spojila se s Maruškou Jahodovou, která souhlasila a „zahrála“ si na organizátorku celé akce – sháněla modelky, moderátora... Kromě všech organizačních rolí se děvčata zapojila i jako modelky. Další vymýšleli scénu, choreografii, vybírali modely. Za pomoci pana faráře Kani a několika málo dalších dospělých zorganizovali akci poměrně velkého rozsahu, zaměřenou na dobrou věc. Pomohly i paní Pokorná a Slezáčková z rájeckého butiku, který zapůjčil oblečení určené na přehlídku a do dražby. Oblečení společně s dívkami vybíraly průběžně od listopadu.

prehlidka2

Odpolednem provázel Vít Šaroun a mimo jiné také díky němu a jeho schopnostem licitátora se zde vybralo celkově 14.547 Kč. Částka je tvořena dobrovolnými dary v rámci charitativní burzy, módní přehlídky a ostatními dary.

Prostřednictvím služby DMS můžete přispět na provoz nemocnice v Ugandě i vy. Stačí zaslat dárcovskou SMS na číslo 87777. Dík patří všem dárcům, kteří prostřednictvím DMS na provoz nemocnice přispívají. V roce 2007 bylo přijato již bezmála 3.000 dárcovských SMS.