Vypouštění přehrad Palava I a Palava II

20. března 2008, zprávy z MěÚ, přečteno: 5337×

Vypustit postupně obě dvě přehrady Palavu I a Palavu II je nyní potřebné pro zjištění základních údajů o nánosech, které se v nich za mnoho let nastřádaly. Město hodlá využít možnosti čerpat finanční prostředky na odbahnění v rámci obnovy retenčního prostoru přehrad z dotačních programů ministerstva životního prostředí.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Cílem je zlepšit kvalitu vody a zvýšit retenční objem nádrží. Nejdříve bude vypuštěna Palava I, tedy spodní nádrž, a do ní se potom přepustí voda z horní nádrže Palava II.

Součástí měření bude geodetické zaměření dna, zjištění množství bahna, odebrání jeho vzorků a udělání rozboru. To je důležité pro to, aby se zjitilo, kam bude možné bahno z přehrady vyvážet. Bude také provedena revize stavu hráze.

Projekt pak řekne, kolik vše bude přibližně stát a do září bude podána žádost o dotaci. Otázkou zatím zůstává možnost schválení dotací na akce na pozemcích s restitučním nároky, což přehrady splňují. Pokud vše projde, odbahnění se uskuteční ještě letos na podzim nebo příští rok na jaře.