Úklid na Písečné

31. března 2008, ostatní, přečteno: 5261×

Sídliště Písečná. Leží na kraji Blanska, do lesa je to coby kamenem dohodil. A právě blízkost lesa nahrává těm, kdo nejsou schopni odvézt odpad do sběrného dvora, kde ho mohou v drtivé většině zdarma odevzdat. Každoroční úklid černých skládek tak letos neminul ani Písečnou.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Odpad hozený do příkopu nebo do lesíku sice není na první pohled vidět, ale vše vypadá hned jinak, když se vše z malého kousku lesa vytáhne na nejbližší cestu.

Písečná – černá skládka

Fotografie zachycují jen malou část z toho, co se pracovníkům Technických služeb Blansko podařilo v oblasti od Písečné po garáže na Podlesí vytáhnout. Nebyly to jen papíry nebo igelity, ale našly se i autobaterie, zbytky elektrických kabelů a jiný nebezpečný odpad. Do očí bila hlavně jedna ze zahrádek s chatkou, evidentně obývaná bezdomovci, i nepořádek kolem jinak pěkně upravených zahrádek. Tyto pravidelné likvidace černých skládek ale stojí nemalé peníze.

„Pro rok 2008 připravuje Město Blansko do oblasti životního prostředí částku cca 26 milionů Kč. Převážná část z této částky, kolem 9 milionů korun, jde na svoz tuhého domovního odpadu. Další velká částka, asi 7 milionů korun, jde na údržbu zeleně, kácení dřevin. Velkoobjemové kontejnery stojí asi půl milionu Kč,“ vyjmenovává největší položky místostarosta Ing. Jindřich Král.

černá skládka černá skládka
černá skládka černá skládka

Oproti výše uvedeným částkám se zdají náklady na likvidace černých skládek sice nepatrné, ale je to hlavně díky zavedení sběrných dvorů. Dnes je na likvidaci černých skládek každoročně vydáváno kolem 210.000 Kč. Lze však říct, že tyto náklady pomalu narůstají.

Důležité je připomenout, že občané mají odpad kde ukládat. Ať už to jsou sběrná střediska, svoz velkokapacitními kontejnery, a to i nebezpečných odpadů, kontejnery i pro zahrádkáře na odpad ze zahrádek. Do připravených kontejnerů mohou odpad odevzdat všichni občané Blanska, kteří mají řádně uhrazený příspěvek na svoz a likvidaci odpadů. Přehled dubnových svozů odpadu velkokapacitními kontejnery byl uveden ve zpravodaji č. 5 a je opakován i v dalším vydání. Rozpis je i na www.blansko.cz.

Probíhá revitalizace sídliště Písečná, aby se zlepšilo tamější životní prostředí a z nevzhledných paneláků a okolních betonových ploch se stalo místo, kde by lidé rádi žili. Vydávají se na to miliony korun. Ale tyto investice budou k ničemu, pokud sto metrů za pěkným domem bude smradlavá skládka. Jenže to už není o výši investic, ale o lidech. Třeba se jednou přestane v inzerátech objevovat ono známé „koupím byt, ne Písečná“.