Blansko se stalo Skokanem roku ČP Indexu

25. dubna 2008, ostatní, přečteno: 4174×

Česká pojišťovna sleduje a vyhodnocuje nehodovost českých měst již čtvrtým rokem. Letos podruhé také na základě meziročních výsledků vyhodnotila soutěž Skokan roku ČP Indexu. Největší pokrok v bezpečnosti silničního provozu učinila v loňském roce města Liberec, Nymburk a Blansko.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Skokanem roku v kategorii okresních měst se stal Nymburk, který si v žebříčku polepšil o neuvěřitelných 53 míst a jako druhé v pořadí se umístilo Blansko (posun o 45 míst). Z města, které si před dvěma lety nejvíce pohoršilo a v roce 2006 skončilo na 56. místě, se Blansko znovu dostalo na výsluní stíhající první desítku, na jedenácté místo.

„Tato tři města si rozdělí finanční příspěvek České pojišťovny v úhrnné částce 500 tisíc korun, který je stejně jako loni vázán na další dopravně bezpečnostní opatření,“ uvedl Pavel Řehák, náměstek generálního ředitele pro marketing České pojišťovny. Blansku z této částky připadne 100.000 Kč.

„Tak výrazný posun v žebříčku nás potěšil. Získanou odměnu investujeme do některé z rozpracovaných akcí pro letošní rok. Nejspíše to bude do bezpečnosti, do osvětlení přechodů na ulici Svitavské,“ uvedla starostka města Blanska PhDr. Jaroslava Králová. V loňském roce finanční injekci použili v Hradci Králové, České Lípě a Kolíně například na osvětlení přechodů, vyznačení parkovacích míst či nákup mobilního dopravního značení.

Velmi sofistikovaný ČP Index nevypovídá ani tak o úrovni místních řidičů, jako spíš o kvalitě dopravní infrastruktury, kterou šoféři z různých koutů země v konkrétních městech mohou využívat.

Pro výpočet ČP Indexu byl stanoven stav bezpečnosti na komunikacích po 12 měsících loňského roku. Index tak vyjadřuje úroveň nehodovosti, tedy počet usmrcených a těžce zraněných při nehodách v silničním provozu se zvláštním důrazem na nehody zaviněné nepřiměřenou rychlostí v zastavěné oblasti měst a vzhledem k počtu obyvatel daných měst.

Porovnání ČP Indexu za rok 2006 a 2007 – tzv. „Skokan“ – okresní města
1. Nymburk
2. Blansko
3. Žďár nad Sázavou

ČP Index v roce 2007 – okresní města
1-4. Nymburk
1-4. Rokycany
1-4. Tachov
1-4. Třebíč
5. Louny
6. Jičín
7. Sokolov
8. Vsetín
9. Benešov
10. Žďár nad Sázavou
11. Blansko (loni 56. místo)