Činnost městské policie: březen–duben 2008

23. dubna 2008, zprávy z MěÚ, přečteno: 3898×

Vybrané případy z činnosti městské policie za období od 17. 3. 2008 do 14. 4. 2008.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Dne 21. 3. 2008 v 00.25 h bylo na linku 156 oznámeno, že po ulici Komenského se pohybuje osobní vozidlo tovární značky Audi, které ohrožuje ostatní účastníky silničního provozu. Na místo byla vyslána motorizovaná hlídka MP, která provedla pátrání po uvedeném vozidle. Na ulici Brněnské byly nalezeny na vozovce stopy po úniku provozních kapalin. Strážníci je sledovali směrem z Blanska na Olešnou. V zatáčkách u městského útulku bylo spatřeno podezřelé vozidlo, které zastavilo u areálu pískovny.

Vozidlo bylo havarované v přední části a vystoupil z něj muž, který jevil známky opilosti. Při prokázání totožnosti bylo zjištěno, že se jedná o R. L. z Blanska. Byl vyzván k provedení orientační dechové zkoušky, která potvrdila hodnotu 1,76 promile alkoholu v krvi. Muž dále uvedl, že s vozidlem narazil do nějakého auta.

Vzhledem k podezření ze spáchání trestného činu byla o věci vyrozuměna hlídka dopravních nehod PČR. Následně byla dalším šetřením zjištěna tři poškozená vozidla a to na ulicích Brněnská a Josefa Lady. Tyto skutečnosti byly řádně zdokumentovány a předány hlídce PČR k dalšímu opatření.

Dne 29. 3. 2008 byl pracovníkem ostrahy prodejny BILLA zadržen muž, který se pokusil odcizit zboží v celkové hodnotě 1.819 Kč. Strážníci MP zjistili, že se jedná o A. Š. z Blanska, který byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen pro trestný čin krádeže. Vzhledem k této skutečnosti byl podezřelý předán hlídce PČR k dalšímu opatření.

Dne 2. 4. 2008 v 19.30 h při provádění hlídkové služby motorizovaná hlídka MP při průjezdu křižovatky Sadová – Seifertova spatřila osobní motorové vozidlo tovární značky Ford Escort, které řídil P. Z. z Blanska. Vzhledem k osobní znalosti této osoby a vědomí, že má vyslovený správním orgánem MěÚ zákaz řízení, bylo toto vozidlo předepsaným způsobem zastaveno na ulici Žižkově. Vzhledem k podezření ze spáchání trestného činu byla na místo přivolaná hlídka DI PČR, která si věc převzala k dalšímu opatření.

Dne 6. 4. 2008 ve 14.10 h bylo na linku 156 oznámeno, že na ulici Josefa Lady neznámý muž naboural zaparkované vozidlo tovární značky Opel Vectra vozidlem Mercedes a z místa nehody utekl směrem do Blanska. Na místo byla ihned vyslána motorizovaná hlídka MP, která na ulici Zdíkově objevila muže, který odpovídal popisu podezřelého. Muž byl zjevně pod vlivem alkoholu, opakované odmítal předložení občanského průkazu a snažil se z místa utéct. Ke strážníkům se následně dostavil muž – oznamovatel, který podezřelého označil za pachatele.

Podezřelý byl naložen do služebního vozidla a převezen na místo nehody, kde předložil požadované doklady. Bylo zjištěno že se jedná o J. K. ze Zdechovic, okres Pardubice. Znovu byl vyzván k provedení orientační dechové zkoušky, kterou mu bylo následně naměřeno 4,3 promile alkoholu v krvi. Dále bylo zjištěno, že podezřelý nemá potřebné oprávnění k řízení motorových vozidel a má dokonce udělen zákaz řízení. Věc si na místě přebrali policisté dopravních nehod PČR k dalším opatřením.

Dne 14. 4. 2008 ve 13.55 h bylo na linku 156 oznámeno, že na sídlišti Zborovce u patrových garáží nějací mladíci pomalovávají sprejem garážová vrata. Na místě byli hlídkou MP zadrženy tři osoby mladší osmnácti let. Dva z nich se přiznali, že pomalovali garážová vrata a terasovou stěnu. U obou byly také zajištěny spreje. Vzhledem k podezření ze spáchání trestného činu byla věc předána PČR k došetření.