Konference Via Sancti Martini v Blansku

13. dubna 2008, ostatní, přečteno: 4126×

V Blansku se v sobotu 19. dubna uskuteční mezinárodní konference na téma „Možnosti dalšího rozšíření Cesty svatého Martina – Via Sancti Martini“. Jedná se o součást dlouhodobého středoevropského projektu Via Sancti Martini, do nějž se Blansko zapojilo v loňském roce.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

kostel sv. Martina

Jde o projekt, který má za cíl propojit místa spojená se svatomartinskou tradicí v Bavorsku, Rakousku, Itálii, Chorvatsku, Slovinsku na Slovensku a nově i na Moravě symbolickou poutní stezkou s rodištěm významného evropského světce sv. Martina v maďarském Szombathely a s francouzským Tours, kde sv. Martin nalezl místo svého posledního odpočinku.

Via Sancti Martini je financována z tzv. Visegrádského fondu a jejím záměrem je umístění informačních tabulí stezky v obcích a městech, která se do této aktivity zapojí, a také vytvoření obsahově zajímavého propagačního materiálu pro návštěvníky těchto míst. Konečným cílem tvůrců projektu je vybudovat stezku, po níž by mohli zájemci putovat po stopách svatého Martina neomezeně přes celou střední Evropu a během této cesty poznávat bohatou kulturní historii jednotlivých zemí. Via Sancti Martini je tak zároveň významným počinem v oblasti podpory mezinárodního cestovního ruchu.

Na konferenci, která se bude konat v Blansku v sále Dělnického domu, se setkají zástupci z České republiky, Slovenska, Maďarska a Francie, aby společně hledali další možnosti pokračování tohoto zajímavého projektu. Součástí konference bude i představení nově vytvořené české verze propagačních materiálů k této stezce.

V sobotu 19. 4. od 16 hodin se pak může blanenská veřejnost zúčastnit slavnostního odhalení zbrusu nové informační tabule u kostela sv. Martina a také se stát svědkem umístění symbolické bronzové šlépěje sv. Martina v lodi blanenského kostela.

O významu tohoto aktu, stejně jako o zájmu organizátorů projektu o Blansko svědčí nejlépe skutečnost, že Blansko je teprve čtvrtým městem v Evropě, kde bude tato šlépěj umístěna. Dosud se nacházejí pouze v Szombathely, Tours a v bratislavské katedrále.

Mgr. Jiří Kučera