Kouření – tvá volba

20. dubna 2008, ostatní, přečteno: 4252×

ZŠ Erbenovu opakovaně navštívila okresní metodička prevence Mgr. Radka Ježková. Uskutečnila zde dvouhodinové preventivní programy Kouření – tvá volba pro žákyně a žáky 5., 6. a 7. ročníku. Smyslem akce je poskytnout dětem informace o všech rizicích závislosti na nikotinu, ale nepřesvědčovat je a nechat toto důležité rozhodnutí, zda kouřit, na nich samotných.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Tento projekt je pestrý, zajímavě komponovaný, zahrnuje množství dat, fotografií a údajů zpracovaných do tabulek. O těchto materiálech žáci s Mgr. Ježkovou živě diskutovali, přičemž si doplňovali a shrnovali své dřívější poznatky z této oblasti. Velký prostor byl věnován dotazům dětí a vše uzavíral anonymní dotazník.

kouření beseda

O svých dojmech z těchto akcí a o svém vztahu ke kouření psali naši žáci ve slohovém cvičení z českého jazyka. Některé jejich postřehy byly opravdu zábavné. Např.: „Mě kouření naprosto nezajímá, nikdy bych to nechtěla zkusit, protože děda, který kouří, smrdí a má zkažené zuby. Já nekouřím, a proto jsou pro mne besedy na toto téma naprosto nezajímavé. Pokud si jiní chtějí kouřením kazit zdraví, tak mně je to absolutně jedno, je to jejich věc a jejich zdraví. Pokud by nebyl někdo tak znechucen věčným opakováním takových besed jako já, tak byla velice zajímavá a poučná.“

Ne všichni ale jsou takto zavilými nekuřáky a psali podobná vyjádření, ale rozhodně nikdo z dětí nezůstal lhostejný a nezaujatý.

Velké poděkování patří především Mgr. R. Ježkové za vstřícnou a přívětivou atmosféru, za trpělivost k dotazům a připomínkám žákyň a žáků.

PaedDr. Zdena Kalová